Bedrijven lakser met betaling

De betalingsmoraal van het Nederlandse bedrijfsleven verslechtert. Het aantal incasso's bij bedrijven van achterstallige betalingen steeg vorig jaar bij kredietverzekeraar Gerling NCM met bijna eenvijfde....

Vorig jaar voerde kredietverzekeraar Gerling NCM 7734 incasso's uit bij bedrijven in Nederland, ten opzichte van 6590 het jaar ervoor. De stijging is illustratief voor de voortgaande verslechtering van de betalingsdiscipline van Nederlandse bedrijven.

'Vooral kleine bedrijven komen in de problemen door betalingsachterstanden', meldt Susanne van Dijk, secretaris juridische zaken van de belangenorganisatie MKB-Nederland. 'Uit onderzoek blijkt dat grote bedrijven twee keer zo vaak een betalingsachterstand hebben bij het mkb dan andersom, en die betalingsachterstand duurt bovendien dubbel zo lang. Een kwart van alle faillissementen in het midden- en kleinbedrijf komt door te late betalingen.'

De betalingsmoraal kan door de verslechterende economie nog verder onder druk komen te staan, verwachten de incassobureaus en MKB-Nederland. 'Bij een slechte markt durft een klein bedrijf zijn geld niet op te eisen bij een grote klant', zegt Van Dijk.

Mogelijke uitkomst biedt de nieuwe wet op de betalingsachterstand bij handelstransacties, die sinds 1 december 2002 van kracht is. De wet, een uitvloeisel van een Europese richtlijn die voor de hele EU geldt , betreft alle leveranties van goederen en diensten tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheid.

'Leverancierskrediet was altijd goedkoper dan lenen bij een bank, en dus stelden bedrijven hun betalingen zo lang mogelijk uit', zegt Rieme-Jan Tjittes, hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit. 'In de nieuwe wet is de wettelijke rente voor handelscontracten fors verhoogd. De gewone wettelijke rente is 7 procent. Bij handelscontracten wordt dat bijna 12 procent, want krachtens de wet is de rentevergoeding gelijk aan de rente van de Europese Centrale Bank plus 7 procent.'

Voorheen was er bovendien meestal een formele aanmaning nodig om aanspraak te kunnen maken op wettelijke rente. 'Nu gaat de rente automatisch lopen na uiterlijk dertig dagen. Een ondernemer hoeft dus geen aanmaning meer te sturen, hij kan zich er op beroepen dat het nu eenmaal zo in de wet staat', aldus Tjittes.

De wet is nog niet algemeen bekend. 'Als de wet bekender wordt, zal deze het zorgeloos gebruik van leverancierskrediet beëindigen', zo verwacht de hoogleraar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.