Bedrijven kunnen fluiten naar kilometeropdracht

Staat wint kort geding...

Amsterdam Siemens, Getronics en Sagem kunnen fluiten naar een opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (V & W) in het kader van het project kilometerheffing. De drie partijen werden in juli door het ministerie ‘uit het voortraject van het aanbestedingsproces gezet’, omdat zij niet zouden voldoen aan de door het ministerie gestelde eisen. De twee kortgedingen die de drie bedrijven daarop aanspanden tegen het ministerie, verloren zij donderdag.

De opdracht die wordt aanbesteed, betreft een deelopdracht van het project kilometerprijs. Het plan is rijtuigenbelasting en de belasting van auto’s en motorrijwielen af te schaffen. Automobilisten gaan in plaats daarvan een aantal cent per gereden kilometer betalen.

Om dat mogelijk te maken moeten auto’s worden voorzien van apparaatjes die moeten registreren hoeveel kilometer welke auto waar rijdt. Die gegevens moeten vervolgens verstuurd worden naar computers die de gegevens verwerken.

De aanbesteding is opgedeeld in onderdelen. Het onderdeel waar het kort geding betrekking op had, betrof de identificatie van automobilisten en de communicatie tussen de kastjes en de computer. Hoeveel geld er gemoeid is met dit deel van het project, is niet bekend. Het ministerie koos chipfabrikant NXP uit de gegadigden en liet aan onder meer Sagem en Siemens weten dat zij niet voldeden aan de zogenaamde ‘minimumeis’ van drie referentieprojecten op het betreffende gebied.

De projecten die de partijen als referentie hadden opgegeven waren onder meer de Defensiepas en de Italiaanse Elektronische Verblijfsvergunning. Siemens en de andere partijen waren van mening dat zij daarmee voldeden aan de eisen die nodig zijn om in de volgende fase van het aanbestedingstraject mee te mogen praten, maar de rechter oordeelde, net als het ministerie, dat dat niet het geval was.

Sagem schiet volgens de rechter tekort niet omdat het bepaalde onderdelen van het project Defensiepas heeft uitbesteed aan derden en daarom zelf niet beschikt over de benodigde ervaring. Ook de stelling van Siemens dat V & W achteraf nieuwe eisen heeft gesteld, werd door de rechter niet overgenomen.

De eis van de drie technologiebedrijven om opnieuw aan de aanbesteding te mogen deelnemen, werd dan ook afgewezen, ook omdat daarmee niet voldaan zou worden aan het gelijkheidsbeginsel.

Een woordvoerder van Siemens zegt teleurgesteld te zijn. Het bedrijf bestudeert de uitspraak en gaat wellicht in beroep. De woordvoerder benadrukt dat Siemens met dit verlies ‘niet opeens helemaal weg is uit het kilometerprijsproject. We zijn nog steeds gekwalificeerd voor de kastjes en zitten ook nog in de aanbestedingsprocedure die over andere onderdelen van het project gaat.’

Wanneer de Wet Kilometerprijs in werking treedt is voorlopig overigens onduidelijk. Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat stuurt de wet na de zomer naar de Tweede Kamer. Daarna zal meer duidelijk worden over de invoering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden