Bedrijven brengen steeds meer functies over de grens

Nederlandse bedrijven die internationaal opereren, plaatsen steeds meer functies over naar het buitenland. Het gaat daarbij vooral om functies op het gebied van verkoop, distributie en service....

ANP

ANP

AMSTERDAM

Dat blijkt uit een onderzoek van het accountantsbureau KPMG. Van de functies op het gebied van distributie, service, productie en marketing gaat 40 procent naar het buitenland. De werkzaamheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling blijven voor het grootste deel in Nederland geconcentreerd.

De belangrijkste oorzaken van de overplaatsing naar het buitenland zijn: nieuwe marktkansen, wereldwijde concurrentie en afnemers die verspreid wonen. De ondernemingen die op dit moment internationaal opereren, zijn vooral actief in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Van de onderzochte ondernemingen geeft 24 procent aan dat op dit moment al een deel van de bedrijfsfuncties naar het buitenland is verplaatst. 19 Procent heeft een groot aantal functies naar het buitenland overgeplaatst, terwijl 13 procent van de ondernemingen Nederland nauwelijks meer als thuismarkt kan aanmerken. 43 Procent zegt aan het begin van een proces van internationalisering te staan.

Het onderzoek is verricht onder honderd ondernemingen met meer dan tweehonderd werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden