Bedrijfsverenigingen botsen met Ctsv over teruggave WW-premies

Tussen het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) en vier bedrijfsverenigingen is een conflict ontstaan over het terugbetalen van wachtgeldpremies aan werkgevers en werknemers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de wachtgeldfondsen is de laatste jaren een stuwmeer ontstaan van circa vijf miljard gulden. De reserve is het gevolg van een te hoge premie in de afgelopen jaren.

De bedrijfsverenigingen willen nu een zogeheten negatieve wachtgeldpremie vaststellen. Dit houdt in dat werkgevers en werknemers geld terugkrijgen en niet betalen. Werknemers zouden hierdoor per maand tussen de vijftien en de honderdvijftig gulden meer loon kunnen krijgen.

Maar het Ctsv wil daar een stokje voor steken. Het college schrijft de bedrijfsverenigingen dat een 'negatieve wachtgeldpremie alleen toegestaan is indien de wet daartoe expliciet de mogelijkheid biedt'. Dat is volgens het college niet het geval. Daarom moeten de bedrijfsverenigingen van hun voornemen afzien, meent het Ctsv.

Het college draagt de bedrijfsverenigingen op 'geen uitvoering te geven aan het besluit om over te gaan tot de negatieve wachtgeldpremie'. 'Het college staat het uitdrukkelijk niet toe dat er op enigerlei wijze een verrekening plaatsvindt.' Het toezichtsorgaan acht een nulpremie - gewoon niets betalen - toelaatbaar. Een negatieve premie (een teruggave) is echter in strijd met de regels, aldus het Ctsv.

In vier industriesectoren besloten de bedrijfsverenigingen eind vorig jaar dat het stuwmeer aan WW-premies zou worden verrekend. Dat zijn de metaalnijverheid en de sectoren textiel, steen en algemeen van de Nieuwe Industriële Bedrijfsvereniging.

Zo heeft bijvoorbeeld de bedrijfsvereniging voor de metaalnijverheid een reserve opgebouwd van 700 miljoen gulden. In de chemie zouden de werknemers geen geld terugkrijgen, maar zou de premie op nul worden gesteld.

H. Peperkamp, bestuurslid namens de Industriebond FNV van de bedrijfsvereniging voor de metaalnijverheid, heeft vrijdag bekendgemaakt dat hij het besluit van het Ctsv wil aanvechten. 'Het geld is door werknemers en werkgevers betaald en zij horen het terug te krijgen', aldus Peperkamp. Dinsdag wordt beslist of er een kort geding wordt aangespannen.

Het wachtgeldfonds WW is een potje waaruit de uitkering gedurende de eerste dertien weken van de werkloosheid wordt betaald. Na die periode komt de WW voor rekening van het landelijke Algemene Werkloosheidsfonds. De premieheffing wordt per bedrijfstak bepaald.

De brief van het Ctsv aan de bedrijfsverenigingen is de eerste officiële daad van het nieuwe bestuur. Dat trad aan per 1 januari van dit jaar.

Het vorige bestuur werd ontslagen na een langdurige ruzie met de directie en het personeel van het Ctsv. Het maandenlange gekrakeel had uiteindelijk ook de val van staatssecretaris Linschoten (VVD) van Sociale zaken tot gevolg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden