Bedrijfsleven verlangt armslag in Groene Hart

Over tien jaar zullen in het Groene Hart vierduizend boerderijen verdwenen zijn. Het grootste deel daarvan krijgt bij ongewijzigd beleid een woonbestemming....

Van onze verslaggever

Volgens deze kamers is de huidige 'onzekerheid over de toekomst' fnuikend voor het Groene Hart. Bedrijven die willen uitbreiden, worden door het 'restrictieve beleid' van Den Haag gedwongen hun heil elders te zoeken. Dat roept nieuwe verkeersstromen op, terwijl er met een beetje creativiteit in de regio zelf nog wel ontwikkelingsmogelijkheden zijn.

In de schets wordt gepleit voor drie (proef)projecten. Naast de herbestemming van boerderijen voor bedrijvigheid, denken de kamers vooral aan de (her)ontwikkeling van bedrijventerreinen. Voorts heeft de recreatiesector prioriteit. Met behulp van internet kan het gebied beter toegankelijk wordt gemaakt voor stedelingen die er een dagje willen recreëren.

De kamers erkennen de cultuurhistorische waarde van het Groene Hart. Veenweide en plassengebieden verdienen bescherming. Toch moeten ook daar experimenten met verantwoord ingepaste 'werklandschappen' mogelijk zijn.

In andere delen van het Groene Hart zijn er volgens de kamers meer mogelijkheden. Ze wijzen op een vijftal corridors, 'stadslandzones', langs (spoor)wegen en kanalen tussen bijvoorbeeld Rotterdam en Gorinchem, Utrecht en Amsterdam, en in de zone tussen Leiden, Bodegraven en Utrecht.

Bij middelgrote steden als Alphen aan den Rijn, Gorinchem, Gouda en Woerden kunnen aan de stadsrand nieuwe, groene, zones worden aangelegd waarin op beperkte schaal ook stedelijke ontwikkelingen (wonen en werken) mogelijk zijn. De herstructurering van naoorlogse woonwijken kan worden gebruikt om bedrijfsverzamelgebouwen en starterspanden te integreren.

Duurzaam & Dynamisch is niet het enige plan voor de regio. 'Deltametropool', een invloedrijk samenwerkingsverband tussen de grote steden, wil meer ruimte voor waterberging en woongebieden. Milieudefensie wil het 'open landschap' beschermen. Later dit jaar zal minister Pronk in zijn Vijfde Nota ruimtelijke ordening de knoop moeten doorhakken over de toekomst van het Groene Hart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden