Bedrijfsbezetting kost FNV-bond 16 miljoen euro

FNV Bondgenoten moet circa 16 miljoen euro betalen aan voormalige eigenaren van machinefabriek Klieverik, die in 1992 de deuren moest sluiten na een bedrijfsbezetting door de vakbond....

ANP

Bondgenoten gaat in hoger beroep tegen het vonnis, aldus advocaat Michel de Ridder van de FNV-bond vrijdag. Oud-directeur Bill Vriesinga van het bedrijf uit Oldenzaal claimde aanvankelijk 41,2 miljoen gulden (18,7 miljoen euro), omdat de toenmalige Industriebond FNV - dat later in Bondgenoten is opgegaan - zijn bedrijf moedwillig kapot gestaakt zou hebben.

De rechtbank kende deze week een schadevergoeding toe van ruim 5,5 miljoen euro. Over dat bedrag moet de vakbond ook nog rente betalen van de afgelopen jaren.

Volgens de FNV was het bedrijf al voor de bezetting ten dode opgeschreven. Werknemers van Klieverik gingen in maart 1992 over tot de bezetting, omdat zij vreesden dat de directie spullen uit de fabriek wilde halen die van belang waren voor het voortbestaan van het bedrijf. Ook kregen ze geen salaris meer uitbetaald en stevende de onderneming volgens de FNV-bond door ‘mismanagement’ af op een faillissement.

De rechtbank oordeelde deze week dat Klieverik weliswaar kampte met schulden, maar dat niet gesteld kan worden dat het geen toekomst had. Daarbij wordt onder meer gewezen op een orderportefeuille van 49 miljoen gulden en kredietverstrekkers die overwogen leningen te verstrekken, maar door de bedrijfsbezetting werden afgeschrikt om nog geld te steken in het bedrijf.

Advocaat De Ridder vraagt zich af hoe de rechtbank heeft kunnen komen tot het oordeel, omdat volgens hem wel een faillissement op handen was. Het feit dat de salarissen niet meer uitbetaald werden, is volgens hem al een bewijs daarvoor. FNV Bondgenoten beschikt volgens een woordvoerder over voldoende middelen om de boete van 16 miljoen euro te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden