Bedrijf Van den Nieuwenhuyzen schuldig aan fraude

DEN BOSCH (ANP) - De RDM-houdstermaatschappij van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is veroordeeld voor fraude. Kort voor het faillissement betaalde SP Aerospace, onderdeel van het RDM-concern, 6,8 miljoen euro voor onderdelen van tanks en houwitsers aan RDM.

Volgens rechtbank in Den Bosch zijn daardoor de schuldeisers van SP Aerospace benadeeld. Van den Nieuwenhuyzen moet de curator 6,8 miljoen euro plus wettelijke rente betalen, aldus de onlangs gedane uitspraak van de rechtbank.

SP Aerospace kocht nieuwe en gebruikte onderdelen van Leopard-tanks en M-109-houwitsers van RDM. Daar had RDM zelf 1,6 miljoen euro voor betaald. Na de ondergang van SP Aerospace bleken de gekochte onderdelen nauwelijks iets waard te zijn.

In beroep

Van den Nieuwenhuyzen liet woensdag in een reactie weten alleen als geldschieter bij de transactie te zijn betrokken geweest. ,,Ik ben nooit directeur of commissaris bij SP geweest.'' Hij kondigde aan tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Van den Nieuwenhuyzen werd eerder dit jaar veroordeeld voor frauduleus handelen. Kort voor het bankroet van SP Aerospace heeft hij geld weggesluisd naar Wilton-Feijnoord Holding (WFH), een ander bedrijf in zijn RDM-concern. De zakenman moet van de rechtbank in Rotterdam 11 miljoen euro plus gederfde rente betalen aan de curator. Van den Nieuwenhuyzen is in beroep gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden