Bedrijf uit VS knapt haven Umm Qasr op

Het eerste contract voor de wederopbouw van Irak gaat naar een Amerikaanse bedrijf. Stuwadoorsfirma SSA uit Seattle mag voor 4,8 miljoen dollar de haven van Umm Qasr beheren....

Van onze verslaggever Pieter Klok

De opdracht komt van USAID. Deze Amerikaanse overheidsorganisatie voor ontwikkelingshulp pakt de wederopbouw voortvarend aan: op het moment dat de opdracht werd verleend was het vierduizend zielen tellende havenstadje nog niet definitief in Brits-Amerikaanse handen.

Tot nu toe gaf USAID al 120 miljoen dollar uit aan noodhulp. Maar de organisatie kijkt ook verder. Nog voor de eerste schoten waren gelost vroeg USAID drie bedrijven offertes in te dienen voor de bouw van ziekenhuizen, vliegvelden, havens en scholen. Deze werken hebben een totale waarde van 900 miljoen dollar en zullen waarschijnlijk deze week nog worden aanbesteed.

Britse bedrijven hebben kritiek geuit op deze handelswijze. Zij willen ook hun deel in de wederopbouw. Volgens de VS is die angst voorbarig. De uitverkoren Amerikaanse bedrijven Kellogg Brown Root, Bechtel en Parsons zouden alleen als hoofdaannemers optreden en het merendeel van het werk uitbesteden aan buitenlandse firma's.

De Britse premier Blair, president Bush en Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, komen donderdag bij elkaar om te overleggen hoe noodhulp en wederopbouw het best kunnen worden ingericht. Nu het voedsel-voor-olie-programma door de oorlog stil ligt, dreigt een tekort aan voedsel en medicijnen.

De totale kosten van de wederopbouw worden geschat op 100 miljoen dollar. Bush reserveert voor dit jaar 2,2 miljard dollar. 500 miljoen wordt gebruikt voor noodhulp, 1,7 miljard voor de wederopbouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden