Bedrijf in asbest moet longpatiënt vergoeding betalen

Het bedrijf Nefalit moet een voorschot van 30 duizend euro betalen aan de 59-jarige Ton Arfman uit Beek. Dat bepaalde de rechtbank in Maastricht maandag in kort geding....

Het gaat om een voorschot op een schadeclaim van zo’n 100 duizend euro voor dit dochterbedrijf van Eternit in Goor, producent van asbesthoudende materialen.

Arfman lijdt aan de ongeneeslijke ziekte mesothelioom (long- of buikvlieskanker). Hij zegt ziek geworden te zijn nadat hij in 1976 asbesthoudende vloerplaten had verzaagd tijdens de verbouwing van een huis in Elsloo.

Arfman is de eerste Limburger die zelf een asbestprocedure begon. Tot nog toe waren asbestprocedures allemaal geconcentreerd rond mensen die voor hun beroep in aanraking kwamen met asbest.

Nefalit stelde tijdens de zitting onder meer dat de vordering verjaard zou zijn en betwistte een samenhang tussen de gekochte asbeststof en ’s mans ziekte. De rechter vindt een verjaringstermijn in dit geval onredelijk. Bovendien had Nefalit in 1976 kunnen weten dat asbest kan leiden tot mesothelioom, aldus de rechtbank.

Rechter Bergmans neemt hierbij ook juridisch een voorschot op de bodemprocedure in deze zaak. Hij gelooft niet dat Nefalit aannemelijk kan maken dat een andere stof de ziekte van de Limburger heeft veroorzaakt.

In augustus vorig jaar stelde de rechter in Rotterdam het moederbedrijf Eternit deels aansprakelijk voor het ontstaan van mesothelioom. Dat gebeurde in een kort geding dat was aangespannen door de nabestaanden van een onlangs overleden aannemer. Eternit moest toen 20 duizend euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van Dirk Okker uit Stad aan het Haringvliet op Goeree Overflakkee. De man, die 59 jaar is geworden, werkte vanaf 1962 tot in 1994 met asbestplaten.

Een jaar geleden werd ex-topman Karel Vinck van de Belgische spoorwegen met nog zeven oud-managers van de astbestfirma Eternit in Italië veroordeeld tot drie jaar cel. Volgens de rechtbank hadden de managers het personeel moeten beschermen tegen kankerverwekkend asbest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden