Beate Uhse koopt Zeeuws sexconcern

Duitslands grootste sexshopketen, Beate Uhse, neemt het Zeeuwse erotische postorderbedrijf Pabo over. Hoeveel de Uhse betaalt voor de overname is niet duidelijk....

Van onze verslaggever

Beate Uhse had al lange tijd een oogje op Pabo. Eind juni werd bekend dat beide bedrijven onderhandelingen voeren. Beate Uhse is met een omzet van 110 miljoen gulden een stuk groter dan Pabo, dat vorig jaar voor 48 miljoen aan erotische artikelen afzette.

Pabo uit het Zeeuwse Walsoorden is in 1984 opgericht. De laatste jaren groeide het bedrijf als kool. In 1998 bracht het bedrijf de eerste sexcatalogus in Oostenrijk uit. Dit jaar volgde Engeland en het komende jaar zal ook de Verenigde Staten worden opgefleurd met een kleurige sexbrochure. Het hoofdkantoor en het internationale distributiecentrum staat in Walsoorden in Zeeuws Vlaanderen, waar ongeveer honderd mensen werken.

Pabo is verreweg het grootste erotische postorderbedrijf in Nederland. Het marktaandeel wordt geschat op 70 procent. Het sexconcern verwacht dat de omzet van 48 miljoen gulden in 1998, dit jaar zal uitgroeien tot zestig miljoen gulden. Door de samenvoeging met de postorderactiviteiten van Beate Uhse ontstaat een postorderbedrijf met een omzet van honderdtien miljoen gulden.

Beate Uhse werd 51 jaar geleden opgericht door voormalig vliegenierster met die naam. De inmiddels hoog bejaarde oprichtster heeft grote plannen met haar imperium. Beate Uhse heeft niet alleen een postorderbedrijf, maar beheert ook ruim tachtig sexshops, waarvan een aantal in Nederland, het maakt sexfilms en exploiteert internetdiensten onder het label van Uhse.

Eind mei werden met een beursgang in Frankfurt miljoenen Duitse marken binnengehaald. Uhse wil die gebruiken om flink te expanderen.

Het eroticabedrijf is al actief in Zuid- en Oost-Europa. Maar dat is nog niet genoeg. Beate Uhse wil ook Frankrijk en Scandinavië veroveren. Via Pabo krijgt de 78-jarige er nu ook de Benelux bij. Ondanks haar hoge leeftijd runt zij het bedrijf nog steeds, samen met haar zoon Ulrich. Sinds de beursgang gaat het voorspoedig met Beate Uhse. In de eerste helft van dit jaar groeide de omzet met 45 procent en de winst met maar liefst 270 procent tot een bedrag van 9,3 miljoen mark.

Pabo zal als zelfstandige eenheid binnen Beate Uhse blijven bestaan. De postorderactiviteiten moeten komende jaren sterk worden opgevoerd. Een extra directeur moet de activiteiten van Pabo vooral op het buitenland richten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden