Bazen wisten allang van onheil Imtech Duitsland

'Vooral in Duitsland doet Imtech het bijzonder goed', meldden in verschillende bewoordingen alle kranten na de publicatie van de halfjaarcijfers van 2012. Want dat was wat topman René van der Bruggen had gezegd.

Gerard Reijn
Klaus Betz, topman van Imtech Duitsland, viert met betrokkenen de komst van pretpark Adventure World Warsaw, dat er nooit zou komen. Beeld
Klaus Betz, topman van Imtech Duitsland, viert met betrokkenen de komst van pretpark Adventure World Warsaw, dat er nooit zou komen.Beeld

Het blijkt gelogen. Al meer dan een jaar daarvoor, op 26 mei 2011, schrijft de topman van de Duitse dochter van Imtech, Klaus Betz, een paniekerige mail aan zijn directe ondergeschikten. 'Ik schrijf hier uit de bestuursvergadering (in het hoofdkantoor in Gouda), waar ik net vanwege de stand van het werkkapitaal en van de cash volkomen afgeslacht ben.'

Geen geld meer in de Duitse kas van de technisch dienstverlener dus. Betz drukt zijn medewerkers op het hart dat hoe dan ook de aan het hoofdkantoor beloofde verbetering moeten worden bereikt.

Opgediepte mails

Sindsdien schrijft Betz de ene mail na de andere en allemaal hebben ze dezelfde toon: er is geen geld, de toeleveranciers weigeren nog te leveren, het hoofdkantoor in Gouda heeft geen geld om de problemen in Duitsland op te lossen, en als er geen oplossing komt is het gedaan met Imtech Duitsland. Maar tegenover de buitenwereld blijft Imtech in persberichten hoog opgeven van de prestaties van de Duitse dochter.

De mails zijn opgediept door De Telegraaf en de Duitse krant Handelsblatt. Volgens beide kranten blijkt uit de mails dat Imtech al veel eerder wist dat Imtech Duitsland op de rand van de afgrond balanceerde dan tot nu toe bekend was. Imtech ging in augustus 2015 failliet.

De dag nadat Betz werd 'afgeslacht', schrijft hij zijn medewerkers dat er een liquiditeitstekort is van 215 miljoen euro. In december blijken alle pogingen iets aan de toestand te verbeteren, mislukt. Betz schrijft dat hij moet bellen met 'René' (bestuursvoorzitter René van der Bruggen) om tekst en uitleg te geven. Kennelijk is Van der Bruggen op de hoogte.

Maar een paar maanden later staat zijn handtekening weer onder het jaarverslag waarin wordt vermeld dat Imtech Duitsland 'extreem goed gepositioneerd' is en 'fantastische organische groei laat zien'. Weer een paar maanden later, in juli 2012, weigert Siemens nog spullen te leveren.

Op sterven na dood

Uit alles blijkt dat Imtech in Gouda allang wist dat de Duitse dochter op sterven na dood was. Maar toen bankanalist Teun Teeuwisse in november 2012 schreef dat Imtech grote financiële problemen had, ging het concern briesend in de aanval en ontkende alles.

Niet eerder werd zo beeldend duidelijk dat de top van het vorig jaar ten onder gegane concern al lang weet had van de narigheid in Duitsland en naar buiten toe mooi weer bleef spelen.

Of de onthullingen van de e-mails ook juridische gevolgen kunnen hebben is onduidelijk. De Vereniging van Effecten Bezitters VEB heeft in juni 2013 al eens een schikking getroffen met Imtech. Maar Paul Coenen, hoofd van de juridische afdeling van de VEB, heeft 'wel interessante dingen gelezen in die e-mails'. Nu kan hij er nog niets mee, maar als de curatoren van Imtech de echtheid van de mails en de erin genoemde cijfers kunnen bevestigen, zou er zomaar een aanvullende claim kunnen volgen op René van der Bruggen en zijn toenmalige medebestuurders. Ook claims tegen banken en tegen de accountants behoren tot de mogelijkheden. Eind vorig jaar nog stelde de VEB de opvolgers van Van der Bruggen aansprakelijk.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde Van der Bruggen en zijn financiële man Boudewijn Gerner op hetzelfde moment al boetes op van 2,35 miljoen euro. Volgens de AFM was al bij de aankondiging van de bouw van een pretpark in Polen in juli 2012 bekend dat er een tekort was van 147 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden