Bavaria koopt importeur speciaalbier en versterkt positie op moeilijke markt VS
Bavaria heeft zijn positie op de Amerikaanse biermarkt versterkt door een importeur van Belgisch speciaalbier over te nemen. Dat maakte de bierbrouwer vrijdag bekend. Door de aankoop van Latis Imports heeft het Brabantse Bavaria nu een dochterbedrijf in de sterk groeiende speciaalbierenmarkt.
Bavaria nam eerder dit jaar al het Belgische Palm over. Latis Imports verkoopt de speciaalbieren van die brouwerij in de Verenigde Staten, waaronder Palm zelf, Rodenbach en Steenbrugge. Daar komen straks merken uit het aanbod van Bavaria bij, zoals Hollandia en Claro.
Via Latis Imports krijgt Bavaria een 'substantiële lokale aanwezigheid' in de VS, dat het als een zeer belangrijke markt beschouwt. 'Na de acquisitie van Palm is dit een natuurlijke stap voor verdere, wereldwijde uitbreiding', aldus commercieel directeur Peer Swinkels van het Brabantse familiebedrijf. 'We nemen hiermee een volgende stap in de Verenigde Staten en krijgen zo betere toegang tot één van meest competitieve en meest ontoegankelijke markten.'
'Welcome to the family'
Van al het bier dat Bavaria brouwt, exporteert het inmiddels 65 procent naar het buitenland. Dat is ook af te lezen aan de nieuwe slogan van het bedrijf. Zo maakt de bierbrouwerij niet langer reclame met de beroemde slogan 'Zo. Nu eerst een Bavaria', die het sinds 1985 gebruikte, maar met 'Welcome to the family', waarmee het bedrijf een gevoel van samenzijn wil oproepen. 'We willen de verbindende kracht van bier uitdragen', aldus de marketingdirecteur van Bavaria in november tegen de Volkskrant.
Bavaria is in handen van 130 leden van oprichtersfamilie Swinkels - de zevende generatie inmiddels. 28 van hen werken dagelijks in het bedrijf.
Sinds begin deze eeuw is de bierwereld in de ban van een enorme consolidatieslag. In 1998 had de top drie bierbrouwers nog een gezamenlijk marktaandeel van 20 procent, nu hebben de drie grootste bierbrouwers de helft van de biermarkt in handen. Het meest extreme voorbeeld is het nieuwe multinationale monsterconcern met de onmogelijk naam: Anheuser-Busch-InBev-SAB-Miller. Het bedrijf heeft ongeveer vierhonderd verschillende merken in bezit en is bijna driemaal groter dan nummer twee Heineken.
Hoe meer bier, hoe beter.
Bavaria volgt de trend in bierland. Want waar drinkers steeds vaker wordt aangeraden om genoegen te nemen met minder - om te genieten met mate, zoals dat heet - geldt voor brouwers precies het tegenovergestelde. Wil je succes, dan moet je gulzig zijn.