Batavus en Gazelle komen niet in één bedrijf; eigenaar Batavus vindt bod te laag

Batavus en Gazelle komen niet in een bedrijf. Accell Holding in Heerenveen heeft dinsdag laten weten zich niet te laten willen overnemen door Pon Holding. Het bestuur van het beursgenoteerde Accell vindt het onlangs tot 872 miljoen euro verhoogde bod van Pon te laag.

Productieproces in de fabriek van fietsenfabrikant Koninklijke Gazelle. Beeld anp
Productieproces in de fabriek van fietsenfabrikant Koninklijke Gazelle.Beeld anp

Pon zegt verrast te zijn door de afwijzing. Maar het concern zal het bod niet verder verhogen of met een vijandig bod dreigen. 'Het is klaar', aldus een woordvoerder van Pon.

De overnameprijs bood al een premie van 55 procent op de aandelenkoers voordat het bod op 17 maart werd bekendgemaakt. Samen met Accell (naast Batavus onder meer Sparta en Koga) had Pon (naast Gazelle ook onder meer Union en Cervélo) de grootste fietsenfabrikant ter wereld willen vormen. Daarmee zouden ze met name een sterke positie bij de detailhandel moeten krijgen op de snelgroeiende maar ook zeer concurrerende markt van e-bikes.

Accell kreeg vorige week een nieuwe interim-bestuursvoorzitter (ceo) in de persoon van Hielke Sybesma. Hij volgde René Takens op die het concern achttien jaar had geleid. In een interview met Het Financieele Dagblad laat Sybesma dinsdagochtend nog weten 'het bod van Pon zorgvuldig te zullen bestuderen'. Maar op het moment dat de krant op de mat lag, had hij de stekker al uit de fusieonderhandelingen getrokken.

Pon, dat vooral bekend is als importeur van VW maar de laatste jaren door overnames een enorm fietsenbedrijf heeft opgetuigd, is verbaasd en teleurgesteld, met name omdat de afwijzing komt na anderhalve maand van intensieve en constructieve gesprekken waarbij inmiddels al begonnen was met een boekenonderzoek, een zogenoemde due diligence. Nadat het eerste bod van 32,72 euro bekend was geworden had Pon al 1 euro per aandeel meer geboden.

'Na alle belangrijke aspecten van het voorstel te hebben onderzocht, zijn de raad van commissarissen en de raad van bestuur tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat het voorstel van Pon Holdings de toekomstige waardecreatie van Accell Group en de te verwachten synergieën onvoldoende reflecteert. Gebleken is ook dat het voorstel op onvoldoende steun kan rekenen van de aandeelhouders', zegt Hielke Sybesma in een persbericht.

Hielke Sybesma. Beeld anp
Hielke Sybesma.Beeld anp

Zelfstandige toekomst

Accell richt zich nu weer op een zelfstandige toekomst, waarvoor eerder dit jaar nog de nieuwe strategie werd gepresenteerd. Daarbij mikt het bedrijf op een stevige omzetgroei, dankzij de verdere opkomst van e-bikes in het woon-werkverkeer en de sport. Zo gaat Accell zwaarder inzetten op elektrische racefietsen en mountainbikes. Net als AkzoNobel en Unilever dwingt het overnamebod ook Accell het rendement voor de aandeelhouders te verhogen. Dat moet in vijf jaar van 6,3 naar 8 procent. De koers van Accell, die na het overnamebod met 10 euro was gestegen van 22 naar 32 euro, moest dinsdagochtend 2 euro prijsgeven. Beleggers zien in de reactie van Accell dat 'op dit moment' niet verder over een overname mag worden gesproken de mogelijkheid opdoemen van een hoger bod van een andere partij. De deur staat nog steeds op een kier, zo laat Sybesma doorschemeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden