Basic Fit en ASR vechten vrijdag om de gong

Vrijdag gaat zowel Basic Fit als ASR naar de beurs. Een unicum. Hoe gaan ze het doen?

Een fitnesscentrum van Basic Fit in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte
Een fitnesscentrum van Basic Fit in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte

'Ze verdienen allebei speciale aandacht. Ze krijgen allebei hun eigen moment. Maar hoe we het precies gaan doen, weten we nog niet', zegt Alice Jentink, hoofd voorlichting van Euronext in Amsterdam. Als een bedrijf nieuw naar de beurs gaat mag de hoogste baas de gongslag doen waarmee de beurs die dag wordt geopend en de eerste koers van het aandeel kan worden vastgesteld. Maar op vrijdag 10 juni gaan er op één dag twee bedrijven naar de beurs: verzekeraar ASR en fitnessexploitant Basic Fit. Twee keer een gongslag is niet mogelijk, zodat er iets anders moet worden verzonnen.

Het zijn voor de beurs hoogtijdagen. Vorige week kwamen al ForFarmers en Philips Lighting naar de beurs en vandaag wacht de eerste notering van de Coca-Cola European Partners, een fusiebedrijf met vijftig fabrieken waar Coca-Cola geproduceerd en gebotteld wordt.

Maar de introductie van twee fondsen op één dag is een unicum. Of het nooit eerder is gebeurd kan Jentink niet zeggen. 'Niemand kan zich dit herinneren.' ASR is een drie eeuwen oud verzekeringsbedrijf, Basic Fit een pas drie jaar oud fitnessbedrijf. De eerste opereert op een afkalvende markt voor levensverzekeringen, de andere op een groeimarkt voor fysiek welbevinden. De een in een waarde-aandeel die het vooral moet hebben van het uitgekeerde dividend, de ander een groei-aandeel die het zal moeten hebben van toekomstige koersstijgingen.

Dat beide bedrijven op een vrijdag naar de beurs willen is een keuze van de begeleidende banken. Die willen daarbij het risico uitsluiten van grote koersschommelingen door geopolitieke gebeurtenissen op de dagen daarna. Als er echt iets groots gebeurt, hoeven ze maandag pas de balans op te maken.

Wat een gek ervoor geeft

Opgericht: 2013

Aantal aandelen: Plaatsing van 24.6 miljoen nieuwe aandelen en herplaatsing 2 miljoen bestaande aandelen. Dat komt overeen met 48 procent van het huidige aandelenkapitaal

Prijs per aandeel: tussen 15 en 20 euro per aandeel, waarmee de waarde van de onderneming uitkomt op 994 tot 1144 miljoen euro. De opbrengst is bedoeld voor het verminderen van de schulden en het openen van nieuwe vestigingen.

Experts: Basic Fit werd drie jaar geleden opgericht door René Moos en Eric Wilborts, twee voormalige tennistalenten die in het profcircuit echter geen potten konden breken. De eerste is ook grootaandeelhouder. Hij heeft besloten al zijn aandelen te houden en niets te verkopen als bewijs dat hij groot vertrouwen heeft in de toekomst. De verschillen in de waardering van analisten bedragen vele honderden miljoenen euro's: tussen de 750 miljoen en 1,6 miljard. Deels heeft dat te maken met een inschatting van de markt die zeer concurrerend is en met verschil van over de inzicht over de snelheid waarmee Basic Fit kan groeien. Basic Fit heeft nu 351 vestigingen en dat moeten er op termijn 1000 worden, vooral door de opening van nieuwe vestigingen in Frankrijk. Basic Fit zat in 2015 nog in de rode cijfers met een verlies van 23 miljoen euro. Dat hangt vooral samen met de renteverplichtingen op de hoge schulden. Maar vanaf 2017 zou de keten winstgevend kunnen worden. De banken die de budgetketen van fitnesscentra Basic-Fit begeleiden bij de beursgang zijn onderling sterk verdeeld over de waarde van het bedrijf ING kwam in eerste instantie tot een beurswaarde van tussen de 1,3 en 1,6 miljard euro en Deutsche Bank op 920 miljoen euro. Analist Corné van Zeijl van Actiam noemde op RTLZ een waardering van 1 miljard voor een bedrijf met een omzet van 200 miljoen euro 'belachelijk hoog'.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Wie wil er nog een verzekeraar?

Opgericht: 1720

Aantal aandelen: Herplaatsing van 52,2 miljoen aandelen die nu in handen zijn van de staat plus mogelijk nog eens 7,8 miljoen bij grote vraag. Dat komt neer op 40 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen van 150 miljoen.

Prijs per aandeel: tussen 18 en 22 euro waarmee de totale waarde van het bedrijf uitkomt tussen de 2,7 en 3,3 miljard euro. De opbrengst is bedoeld voor het spekken van de schatkist.

Experts: De eerste wortels van ASR dateren al vanaf net na de Gouden Eeuw met de oprichting van de N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam. Dat werd later Stad Rotterdam die in de jaren negentig fuseerde met de Amersfoortse Verzekeringen en later opging in Fortis waarbij het samengevoegd werd met Amev. Na de nationalisatie van Fortis werd ASR. een staatsverzekeraar die nu weer naar de beurs gaat. Minister Dijsselbloem zal niet al het geld terugverdienen wat in ASR is geïnvesteerd: naar schatting 3,6 miljard euro. De grote groei van verzekeraars is in Nederland ook voorbij. Vooral de afzet van levenproducten daalt. Dat heeft afgelopen tijd al zijn weerslag gehad op de waarde van de aandelen van verzekeraars die extreem goedkoop zijn. De koers van Delta Lloyd is nog maar drie keer de winst per aandeel, Aegon zeven keer de winst per aandeel en ationale-Nederlanden tien keer de winst per aandeel. Ter vergelijking: Unilever heeft een koers-winstverhouding van 21. Analisten zijn ook afhankelijk van hun marktvisie zeer verdeeld over de waarde van het bedrijf. De Britse banken HSBC en Barclays kwamen eerder uit op respectievelijk 3 tot 4,2 miljard euro en 3 tot 3,8 miljard. Duidelijk is dat het rijk niet de hoofdprijs heeft gevraagd.

Het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij ASR. Beeld anp
Het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij ASR.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden