Barosso haalt hard uit naar president Chirac

De Europese Commissie heeft genoeg van de kritiek van de Franse president Chirac. In een interview met de Franse krant Le Monde riep Commissievoorzitter Barroso de Franse president op zijn aanvallen op de Europese Commissie te staken....

Van onze correspondent Bert Lanting

'We hebben allen de plicht niet de tak af te zagen waarop we zitten ende Europese instellingen niet aan te vallen, want we hebben Europa nu meernodig dan ooit', zei Barroso. Hij reageerde daarmee op de scherpe kritiekvan Chirac op zijn sociaal-economische beleid. Chirac verweet de Commissieeerder deze week dat die niets doet om de belangen van Europese werknemerste beschermen.

De Franse president was vooral geïrriteerd doordat de Commssie zichafzijdig houdt bij de massaontslagen die het Amerikaanse bedrijfHewlett-Packard heeft aangekondigd. Daardoor verliezen 1250 Fransen hunbaan. Volgens Chirac verklaart die 'ongeïnteresseerde' opstelling vanBrussel de negatieve houding van veel burgers tegenover de EU.

Dat was bij Barroso tegen het zere been. Volgens hem heeft de CommissieFrankrijk meteen laten weten dat Brussel bereid is te schuiven met het geldvoor Frankrijk uit de Europese steunfondsen om de pijn te verlichten. Hijwees er ook op dat de Commissie de EU-landen heeft voorgesteld om een fondste creëren om de gevolgen van de mondialisering te verzachten, maar datFrankrijk daartegen was.

De woordenwisseling illustreert de diepe kloof die tussen Parijs enBrussel gaapt als het gaat om de vraag hoeveel de EU moet doen om deEuropese industrie te beschermen. Frankrijk neigt daarbij meer naarprotectionistische maatregelen dan de Commissie-Barroso. Volgens Parijslaat de Portugese Commissie-voorzitter de oren te veel hangen naar deBritse premier Blair die een veel liberaler beleid voorstaat.

Onder zware druk van Frankrijk en enkele andere EU-landen kondigde deCommissie deze zomer tijdelijke beperkingen af op de import van textiel uitChina, toen Europese producenten volledig onder de voet dreigden te wordengelopen door hun Chinese concurrenten. Maar die maatregelen lokten kritiekuit van landen als Nederland en Groot-Brittannië.

Parijs had zich eerder al geërgerd aan de steun van Barroso voor dedienstenrichtlijn, die het dienstverlenende bedrijven makkelijker moetmaken in heel de EU te opereren. De Franse regering is bang dat die tot'sociale dumping' zal leiden, omdat bedrijven uit landen met de magerstesociale voorwaarden dan in het voordeel zijn.

Het ziet ernaar uit dat de kloof tussen Parijs en Brussel alleen maardieper zal worden. Eurocommissaris Verheugen (Industriebeleid) zei eerderdeze week dat hij niets ziet in protectionistische maatregelen, behalvetegen landen die zelf hun markt afschermen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden