Barclays staakt aanbieden Kaspersky-virussoftware voor thuisbankierende klanten in 'voorzorgsmaatregel'

Barclays staakt de gratis verstrekking van de computervirusbestrijder Kasperksy aan zijn 290 duizend thuisbankierende klanten.

Een medewerker van Kaspersky in Moskou Foto reuters

De bank heeft de software in de ban gedaan nadat de Britse cyberpolitie alle overheidsdiensten had gewaarschuwd op te letten met Russische software. Tegen Kaspersky en andere softwaremakers is de verdenking gerezen dat het Kremlin hun beveiligingssoftware gebruikt om in te breken in westerse computers en netwerken.

Barclays spreekt van een 'voorzorgsmaatregel' en zegt dat klanten de software van Kaspersky gewoon kunnen blijven gebruiken om hun pc's te beschermen tegen digitale gevaren.

De bank kwam in actie nadat het National Cyber Security Centre (NCSC) een waaarschuwing had laten uitgaan. Deze Britse dienst zegt met nadruk dat ze geen oproep heeft gedaan om Russische software te mijden.

Kasperksy is teleurgesteld over de beslissing van Barclays. Zijn software staat wereldwijd op 400 miljoen pc's, ook in Nederland. Eerder sprak de Amerikaanse regering een ban uit over het gebruik van Kaspersky op overheidscomputers.

Meer over