Barclays aan de top met beloningen

De manager van de investeringsbank van Barclays, Bob Diamond, incasseert 22 miljoen euro als beloning voor zijn werk in 2006....

De beloning van de 55-jarige Diamond is vijf keer zo hoog als die van bestuursvoorzitter John Varley. Varley incasseert 4,7 miljoen, een bedrag dat in 2010 nog kan oplopen met 5,3 miljoen euro.

Ook de Nederlander Frits Seegers verdient meer dan zijn baas. Seegers kwam midden vorig jaar over van Citigroup en leidt de consumentenactiviteiten van Barclays. Zijn salaris plus bonussen over 2006 bedraagt ruim 8 miljoen euro.

Analisten zeggen dat Seegers vooral veel succes boekt met de consumentenkredieten in landen buiten Groot-Brittannië; Diamond heeft zijn grote bonus (zijn vaste salaris is 370 duizend euro) te danken aan het succes van de investment bank, die ongeveer 40 procent van de winst van Barclays (6,7 miljard euro in 2006) voor zijn rekening neemt.

De beloning van de bestbetaalde bankier bij Barclays – en naar verluidt van de hele Londense financiële wereld – wordt niet bekendgemaakt. Dat is Roger Jenkins, voormalig topatleet en fiscaal whizzkid. Jenkins zit niet in het bestuur van de bank. Dat zou maar één reden hebben: dan is er geen verplichting tot publicatie van salaris en bonussen.

Jenkins wordt sinds enkele jaren verantwoordelijk gehouden voor grote besparingen op de belastingafdracht van Barclays. Volgens de Britse pers ontving hij als beloning in 2005 minstens 60 miljoen euro; het afgelopen jaar zou dat bedrag zijn opgelopen tot meer dan 110 miljoen euro.

Barclays verslaat alle andere grote Britse banken met deze bedragen. De topman van HSBC ontvangt 4,5 miljoen euro, die van Roayl Bank of Scotland 6 miljoen euro. In 2005 incasseerde Michel Tilmant van ING 3,5 miljoen euro. Rijkman Groenink verdiende bijna 1,7 miljoen euro in dat jaar. Grootverdiener in de Nederlandse financiële sector in 2005 was Aegons Don Shepard, met een pakket van 4,3 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden