Barcelona wil Airbnb stimuleren

De Catalaanse regioregering legaliseert de verhuur aan toeristen van appartementen en kamers via digitale platforms als Airbnb. Dat heeft het regionale bestuur gisteren bekendgemaakt. Het besluit, juist voor de grote zomerdrukte in Barcelona en omstreken losbarst, is de laatste zet in de strijd tussen voor- en tegenstanders van de toestroom van toeristen in Barcelona en omgeving.

Het strand van Barcelona. Beeld anp

De stap volgt nadat het regiobestuur vorig jaar nog boetes had uitgedeeld. Airbnb en zeven andere digitale verhuurplatforms moesten ieder 30 duizend euro betalen omdat zij bemiddelen tussen toeristen en particuliere kamerverhuurders die niet staan ingeschreven in het daartoe bestemde officiële register. Die sanctie leidde tot fel protest van zowel Airbnb en de andere platforms als van de kamerverhuurders zelf. De hotelsector in Barcelona, die klaagt over oneerlijke concurrentie van particuliere kamerverhuurders, toonde zich juist tevreden met de boetes.

Particuliere verhuur
Het regiobestuur laat nu echter weten de particuliere verhuur te willen reguleren. Daarbij zouden steden als Amsterdam en San Francisco als voorbeeld zijn genomen. In ruil voor een kleine toeristenbelasting mag een particulier nu verhuren, mits de verhuur niet langer duurt dan een maand per klant en maximaal vier maanden per jaar.

Amsterdam

Het Hof besloot in 2013 dat het verboden is zomaar appartementen te verhuren in Amsterdam via digitale platforms als Airbnb.
Lees hier het artikel van Heleen van Lier over de uitspraak.

De maatregel van de conservatief-nationalistische regioregering werd toegejuicht door Airbnb, maar staat haaks op het beleid van het nieuwe linkse stadsbestuur van Barcelona. Burgemeester en woningactiviste Ada Colau kondigde eerder deze maand juist een moratorium af op de verdere uitbreiding van hotelcapaciteit in de stad. Daarmee komt zij tegemoet aan groeiende protesten van buurtbewoners die - vergelijkbaar met Amsterdam - klagen over overlast en de toenemende druk op de huizenmarkt door de groeiende toeristenstroom.

Protesten
In de oude binnenstad en de Barcelonetawijk aan de rand van de stad gingen bewoners de straat op om te protesteren. Wat betreft de overlast van luidruchtig en dronken toeristen zijn het vooral de particuliere kamerverhuurders die mikpunt zijn van het protest.

Protesten tegen Airbnb in New York, afgelopen winter. Beeld anp

Catalonië is de eerste Spaanse regio die de verhuur via Airbnb legaliseert. Het regiobestuur hoopt hiermee juist de verhuur door particulieren beter onder controle te krijgen. Klanten zijn beter beschermd en bovendien wordt zo een deel van de zwarte economie juist boven water gebracht, aldus een woordvoerder. Appartementen die in hun geheel worden verhuurd moeten in zijn geheel worden ingeschreven in een toerismeregister.

Het is nog niet duidelijk hoe het stadsbestuur van Barcelona zal reageren op de maatregel. Voor zover bekend geeft de nieuwe regeling het stadsbestuur de bevoegdheid te bepalen in welke wijken en huizen de regeling van toepassing zal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden