Baosteel wil Rio Tinto kopen voor 200 miljard

Baosteel, het grootste staalbedrijf van China, overweegt een bod uit te brengen van 200 miljard dollar op het Britse mijnbouwbedrijf Rio Tinto....

Vorige maand probeerde de Australische concurrent BHP Billiton Rio Tinto al voor 134 miljard dollar over te nemen maar dat mislukte. Mocht deze poging wel slagen, dan zou het de grootste overname allertijden zijn.

Bao Steel wil met de plannen voorkomen dat het de komende jaren veel hogere prijzen voor ijzererts moet gaan betalen. De markt wordt nu beheerst door drie partijen: behalve BHP Billiton en Rio Tinto het Braziliaanse CVRD. Door de explosief gestegen vraag naar staal konden die drie mijnbouwbedrijven de prijzen van ijzererts de afgelopen jaren snel opvoeren.

‘De ijzerertsmarkt is nog nooit zo krap geweest’, zei de topman van Rio Tinto, Sam Walsh, vorige week. De prijs van een ton erts verdubbelde de afgelopen drie jaar naar 51 dollar. Analisten verwachten dat de ertsprijzen volgend jaar met nog eens 30 tot 50 procent zullen stijgen.

Chinese staalbedrijven zoals Baosteel vreesden dat een overname van Rio Tinto door BHP Billiton die prijsexplosie zou verhevigen. Ook in Europa en Japan protesteerden staalmakers tegen de overnameplannen omdat de onderhandelingsmacht van het nieuwe mijnbouwbedrijf te groot zou zijn.

China verbruikt de helft van alle ijzererts dat wereldwijd uit de grond wordt gehaald. In het verleden delfde het land genoeg erts om in de eigen staalbehoefte te voorzien, maar inmiddels is China verreweg de grootste importeur ter wereld. Door grote bouw- en infrastructuurprojecten groeit de Chinese vraag naar staal jaarlijks met 10 procent.

De verkopen van Rio Tinto aan China zijn sinds 2000 vertienvoudigd naar 4 miljard dollar in 2006. Voor China is het bedrijf, dat overal ter wereld mijnen exploiteert maar zijn hoofdkantoor in Londen heeft, extra aantrekkelijk omdat het de komende jaren grote ertsmijnen in het Australische Pilbara opent. Met de ijzerertsprijzen zijn ook de vervoerskosten de afgelopen tijd geëxplodeerd, zodat Australische erts voor China aantrekkelijker is dan erts uit Brazilië.

Onduidelijk is of Baosteel Rio Tinto op eigen kracht wil overnemen. De beurswaarde van Baosteel is 35 miljard dollar – veel kleiner dan die van Rio Tinto. Analisten verwachten daarom dat Baosteel hulp zal zoeken van andere Chinese staalbedrijven of van het Japanse Nippon Steel. Vorige week gingen bovendien geruchten dat het nieuwe investeringsfonds van de Chinese overheid Rio Tinto zou willen kopen. De afgelopen jaren heeft China veel mijnbouwbedrijven gekocht om de grondstoffenhonger te stillen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.