Bankverzekeraar SNS Reaal blijft in hoog tempo groeien

Bankverzekeraar SNS Reaal heeft de afgelopen zes maanden bijna 21 procent meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met een balanstotaal van 54 miljard gulden is de SNS Reaal Groep een subtopper op de financiële markten, met name in sparen en hypotheken. De baten zijn vrijwel gelijk verdeeld over de activiteiten bankieren en verzekeren, maar het bankbedrijf is goed voor bijna 60 procent van de winst.

Die bedroeg in de eerste helft van dit jaar 150 miljoen gulden, een stijging van 20,7 procent vergeleken met een jaar eerder. De winstgroei is volgens de bankverzekeraar te danken aan een betere kostenbeheersing.

De nettowinst van het bankbedrijf kwam uit op 89 miljoen gulden, een verbetering met 21 procent. De toename werd op zowel de particuliere als de professionele markt gerealiseerd. De totale baten van het bankbedrijf bedroegen 1,2 miljard gulden, ruim 10 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De toename van de kredietportefeuille van SNS is af te lezen aan de stijging van de rentemarge tot 321 miljoen gulden. De hypotheekportefeuille nam toe met 20,5 procent en heeft daarmee een omvang bereikt van 24,5 miljard.

De bank deed het ook goed ten aanzien van de provisie-inkomsten. Groei in het aantal effecten- en valutatransacties deed die inkomsten met bijna 20 procent stijgen tot 70 miljoen gulden.

Opvallend is dat het verzekeringsbedrijf van de groep het groeitempo van het bankbedrijf heeft kunnen bijbenen. Terwijl concurrenten als Delta Lloyd en Interpolis gisteren marginale tot beperkte winststijgingen bekendmaakten, doet Reaal Verzekeringen het met een toename van de winst met ruim 19 procent aanmerkelijk beter. Vooral de wederopstanding van het schadebedrijf droeg daaraan bij. Een daling van de premies werd gepareerd met een winststijging van 17,8 procent.

De SNS Reaal Groep bestaat voorts nog uit SNS Reaal Invest. Die investeringsmaatschappij boekte in de eerste zes maanden van het jaar ruim 11 miljoen gulden winst, een verbetering met bijna een derde.

Op overige activiteiten werden wisselende resultaten behaald. Bij de leasebedrijven en enkele minderheidsdeelnemingen kwam de winstgroei rond de 10 procent uit, maar het consumptief-kredietbedrijf liet een verbetering van het resultaat van bijn 48 procent zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden