Bankroet ziekenhuis Lelystad jaar na overname winstgevend

De voormalige IJsselmeerziekenhuizen zijn uit de rode cijfers. Een jaar geleden dreigde het doek te vallen voor de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, totdat de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter zich aandiende.

De nieuwe commerciële eigenaar haalde de bezem door de verouderde ziekenhuizen, en wist het vertrouwen te winnen van het personeel. ‘Loek komt soms hard over, maar we hadden zo’n type bestuurder nodig. Hij is een echte aanjager’, zegt afdelingshoofd orthopedie Marijke Adrichen.

Winter zegt het eerste jaar met winst te hebben afgesloten. De omzet is vorig jaar op peil gebleven ondanks de tijdelijke sluiting van de operatiekamers. Ook had een flink aantal medisch specialisten het ziekenhuis verlaten. Het komende jaar verwacht de MC Groep de omzet te kunnen verbeteren. ‘Afgelopen jaar hebben we orde op zaken gesteld. Nu gaan we kijken waarin we moeten investeren’, aldus Winter.

De MC Groep heeft het afgelopen jaar gebruikt om te saneren. Na de 300 medewerkers die al waren opgestapt vanwege de onzekerheid over het naderende faillissement, werden nog eens 55 managers en een tiental medisch specialisten de laan uitgestuurd. Daarnaast is flink bespaard op de inkoop.

De aanvankelijke scepsis bij het personeel over een private investeerder is omgeslagen in vertrouwen. ‘Medisch specialisten keren weer terug’, zegt orthopeed Anne Jan Swieringa. Het personeel is te spreken over ‘de korte lijnen’.

De MC Groep werkt aan een nieuwe beloningsstructuur voor de medisch specialisten, waarin ook prestatiebekostiging wordt opgenomen. Winter wil dat ‘sleutelfiguren’ een aandelenbelang in het ziekenhuis kunnen nemen. Daarvoor moet het wel eerst wettelijk mogelijk worden gemaakt om winst uit te kunnen keren. De overheid moet daarom haast maken met verdere liberalisering, vindt Winter. ‘Marktwerking is de enige rationele weg om de kosten in de zorg te kunnen beheersen.’

Patiënten bij het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad, een van de IJsselmeerziekenhuizen. (Joost van den Broek/ de Volkskrant) Beeld
Patiënten bij het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad, een van de IJsselmeerziekenhuizen. (Joost van den Broek/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden