Bankroet veer is strop Amsterdam

De gemeente Amsterdam verliest zijn vordering van vier miljoen gulden als veerbootmaatschappij Flevo Ferries failliet gaat. Scheepswerf Oranjewerf, waar de boten zijn verbouwd, gaat in dat geval voor 1,5 miljoen gulden het schip in....

Van onze verslaggevers Marc van den Broek en Harry van Gelder

Dat is het gevolg van de leningsvoorwaarden van Flevo Ferries. De veerbootmaatschappij heeft in ruil voor een lening van negen miljoen gulden, de boten, het enige echte bezit van het bedrijf, in onderpand gegeven aan ABN Amro.

Bij een faillissement beurt daardoor ABN Amro als eerste. Pas als de banklening is afgelost, komen Amsterdam en de Oranjewerf aan bod. Volgens directeur T. Willemsen van Flevo Ferries hebben de boten negen miljoen gulden gekost.

Flevo Ferries staakte dinsdag het vervoer van passagiers op de veerdiensten Amsterdam-Almere en Amsterdam-Lelystad, toen het gemeentevervoerbedrijf GVB besloot de exploitatie van het noodlijdende bedrijf te stoppen.

Amsterdam haakte af, toen het rijk, de provincie Flevoland en gemeenten Almere en Lelystad er geen geld meer wilden instoppen.

Willemsen hoopt nog op een overname van Flevo Ferries door vervoerder De Vier Gewesten uit Tilburg. Ingewijden geloven daar niet meer in. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Flevo Ferries failiet gaat en daarna opnieuw zal beginnen, met een nieuw management, veel minder afvaarten en zonder dure kaartverkoop aan de wal.

Naast het GVB en de Oranjewerf heeft het rijk een startsubsidie van acht miljoen in drie jaar tijd toegezegd. Daarvan is 2,7 miljoen uitgekeerd. De aanlegsteigers in Amsterdam, Almere en Lelystad zijn betaald door de lokale overheden en staan voor enige miljoenen in de boeken.

Het GVB wil de 23 kapiteins van Flevo Ferries andere functies in het bedrijf aanbieden. Als ze die niet willen, krijgen ze een afkoopsom en drie maanden loon. Morgen worden zij over dit plan ingelicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden