Bankmedewerkers generen zich voor inhaligheid aan de top

Druk van het personeel was een van de redenen waarom de ABN Amro-top zondag besloot zijn salarisverhoging alsnog te laten schieten. Onder het interne weblog van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm regende het afgelopen dagen boze reacties van medewerkers.

Het salaris van ING topman Ralph Hamers werd met 28 procent verhoogd tot 1,6 miljoen euro.Beeld anp

'Bij het bestuur lijkt elke sensitiviteit met de maatschappelijke gevoelens te ontbreken', klonk een verwijt. En: 'Klanten en mijn privéomgeving vragen hoe dit mogelijk is'.

ABN-bestuurders hadden deze week al een ronde langs vestigingen gepland om daar uit te leggen waarom ze toch hun ton zouden houden. Maar na zondag werd de boodschap dus een diametraal tegenovergestelde. Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt waren maandag in Zwolle om daar met het personeel te praten. Vandaag is een vergelijkbare sessie in Amsterdam.

Volgens Carla Kiburg van FNV Finance zijn veel van haar leden tevreden dat de top de witte vlag hijst. 'Blij dat ze nu weer verder kunnen werken aan de toekomst.' Maar Reinier Castelein van vakbond De Unie is minder positief. 'De redenering van de bestuurders blijft toch dat zij er wel degelijk recht op hadden. Ze moeten zien dat de tijden veranderd zijn.'

Gerrit ZalmBeeld anp

Totaal ongepast

De bonden hopen dat de bestuurders van Aegon, Nationale Nederlanden en ING het voorbeeld van de ABN Amro-top volgen. Onder de medewerkers van ING leeft frustratie over topman Ralph Hamers. Direct nadat de laatste euro staatssteun door ING was afbetaald, werd het salaris van Hamer met 28 procent verhoogd tot ruim 1,6 miljoen euro.

Totaal ongepast, zeker gezien de reorganisatie bij ING, vinden veel bankiers. Op het intranet schreef een medewerker: 'Er zitten duizenden mensen in onzekerheid omdat er 2.750 mensen door ING ontslagen worden, die keihard gewerkt hebben en ING uit de crisis hielpen herrijzen als een feniks uit de as. Nu dat geslaagd is, is er dus een bacchanaal op de Olympus maar het zwaard van Damocles voor het voetvolk.'

'Binnen de beloningsdiscussie in Nederland ligt elke stap gevoelig bij een deel van onze klanten, medewerkers en overige belanghebbenden', schrijft het bestuur maandag in reactie op de eis van de FNV. Maar het bestuur houdt vast aan de loonsverhoging omdat de beloning van de top nog altijd 'ver onder het gemiddelde bij vergelijkbare bedrijven' ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden