Bankkrediet van 3,1 miljard veiliggesteld

Ahold heeft een bankkrediet op zak, een nieuwe topman, een nieuw fraudebedrag én een nieuwe strategie - die van overleven....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Maar er zit ook goed nieuws aan het bericht: het is de accountants gelukt het onderzoek binnen betrekkelijk korte tijd af te ronden. Nu de cijfers bekend zijn, kunnen balansen worden opgemaakt, gecontroleerd en goedgekeurd. Dat moet allemaal vóór 30 juni gebeuren, anders voldoet Ahold niet tijdig aan zijn publicatieplicht en 'krijgt het bedrijf geen krediet van de bank', stelt analist Ton van Ooijen van SNS Securities.

Uitblijven van het bankkrediet zou pas echt slecht nieuws zijn voor de 400 duizend medewerkers: dat krediet, à 3,1 miljard euro, heeft Ahold nodig om aan zijn rentedekking te kunnen voldoen. Door de fraude in Amerika kon dat niet meer, waardoor het bedrijf failliet dreigde te gaan. Bovendien kwamen steeds meer lijken uit de kast, zoals sideletters bij overnames en een dubieuze boekhouding bij joint ventures.

Maar het tij keert. Nu de tijdsdruk wegvalt - veel analisten betwijfelden of Ahold 30 juni zou 'halen' - kan het bedrijf een betere prijs bedingen voor dochterondernemingen die worden afgestoten. Die uitverkoop is nodig omdat het bedrijf kampt met een schuld van ruim 12 miljard euro.

Daarbovenop komt het nieuws dat de forensisch accountants bij het Nederlandse Albert Heijn, Stop en Shop in Noord-Amerika, Santa Isabel in Chili, dochters in Polen en Tsjechië en de Scandinavische joint venture ICA Ahold geen financiële onregelmatigheden hebbben aangetroffen. Met andere woorden: alle lijken zijn uit de kast, beleggers hoeven niets meer te vrezen.

Daar komt bij dat vorige week, na een maandenlange zoektocht, een opvolger voor ex-topman Cees van der Hoeven is gevonden. De Zweed Anders Moberg, oud-bestuursvoorzitter van meubelimperium Ikea, treft een bedrijf aan waarin het puin voor het grootste gedeelte is geruimd. Eerder werd de financieel zeer bekwaam geachte Dudley Eustace als opvolger voor de eveneens opgestapte Michiel Meurs aangesteld.

Financieel komen Moberg en Eustace nog voor hete vuren te staan. 'De economie gaat minder goed en dat is ook merkbaar in de aankopen van consumenten', zegt Van Lamoen. 'Er zijn al meer retail-ondernemingen omgevallen door de economische tegenwind.'

Met het nieuwe bestuur en een financiële achterstand begint een nieuw Ahold-tijdperk, waarin groeien door overnames verleden tijd is. Moberg kan voortvarend voortbouwen aan de jongste strategie, die luidt: verkopen om te overleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden