'Bankiersmores niet verbeterd na vijf jaar crisis'

Na jaren van schandalen, miljardenboetes en verscherpte regelgeving om bankiers in toom te houden, zijn de mores er op de Angelsaksische beursvloer nog steeds niet op vooruit gegaan. Veel Amerikaanse en Britse beurshandelaren vinden er niets geks aan om de regels te overtreden, stelt een deze week gepubliceerd rapport van de University of Notre Dame.

Leonardo di Caprio in The Wolf of Wall Street, een film over het Amerikaanse bankiersleven. Beeld anp

Bijna een op de vijf bankiers vindt dat illegale of onethische praktijken soms nodig zijn om in de financiële wereld verder te komen, concludeerden de onderzoekers op basis van een enquête onder 1223 bankmedewerkers. Meer dan een vijfde van de ondervraagden was zelf op de hoogte van dergelijke praktijken in hun omgeving.

Hoe meer de ondervraagden verdienen, hoe vaker ze te maken krijgen met wangedrag. Van de grootverdieners, bankiers die jaarlijks meer dan een half miljoen dollar verdienen, meldt bijna een kwart onder druk te staan om het niet te nauw te nemen met de regels en zegt een derde kennis te hebben van concrete overtredingen.

Klokkenluiders dwarsgezeten

Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van Labaton Sucharow, een advocatenkantoor dat veel klokkenluiders bijstaat. Veel ondervraagden geven aan dat het moeilijk is om bij malversaties aan de bel te trekken, doordat ze overeenkomsten moeten tekenen die het verbieden om misstanden aan de regelgever te melden. Een kwart van de grootverdieners heeft hiervoor getekend.

Opvallend is dat jonge bankiers beduidend minder waarde aan de regels hechten dan de senioren. Van de medewerkers met minder dan 10 jaar ervaring zegt bijvoorbeeld bijna een derde best te willen handelen met voorkennis, mits dat voldoende oplevert en ze niet gepakt kunnen worden. Bij handelaren die al meer dan 20 jaar in de sector werken is dit maar 14 procent.

'Alarmerend'

Van alle ondervraagden denkt bijna een kwart dat hun collega's wel eens de regels hebben overtreden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012, toen de onderzoekers een soortgelijke enquête uitvoerden. Over hun concurrenten zijn de ondervraagden nog negatiever: bijna de helft denkt dat hun tegenspelers wel eens wat illegaals doen om daar voordeel mee te behalen.

De resultaten geven wellicht geen volledig beeld van de werkelijkheid, onderkennen de schrijvers van het rapport: 'De ondervraagden kunnen soms onwillig zijn om - vooral negatieve - feiten te melden, daarom is het waarschijnlijk dat ze hun mening over hun eigen bedrijf verzachten. Daarom geloven we dat hun mening over de concurrent de situatie in de sector het beste weergeeft. We vinden het daarom alarmerend om te zien dat bijna de helft van de ondervraagden zijn tegenspelers illegale of onethische praktijken toeschrijft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden