Bankiers door het stof om Libor-fraude

Banken gingen al door het stof vanwege de Libor-fraude. Nu komen ook individuele bankiers voor de rechter. De eerste twee komen van de Rabobank.

Anthony Allen verlaat de rechtbank in New York.Beeld Bloomberg via Getty Images

Twee voormalige Rabobank- bankiers Anthony Allen en Anthony Conti staan in New York voor de rechter wegens hun manipulatie van het Libor-rentetarief. Daarmee zijn ze de eerste bankiers die vanwege het internationale Libor-schandaal in de Verenigde Staten voor de rechtbank moeten verschijnen. Drie ex-collega's die een afspraak met de Amerikaanse aanklager hebben gemaakt, getuigen tegen hen.

De twee Britten zijn onderdeel van een omvangrijke Libor-rechtszaak, waarbij in totaal zeven bankiers zijn aangeklaagd - allemaal voormalige medewerkers van Rabobank. De Nederlandse bank schikte eerder al met justitie in de VS om vervolging van de bank te voorkomen. Nu staan er voor het eerst handelaren terecht.

Drie van hen (Paul Robson, Takayuki Yagami en Lee Stewart) hebben nog voordat hun zaak voorkwam schuld bekend in ruil voor strafvermindering, Conti en Allen staan sinds vorige week terecht. De rechtbank heeft een maand voor hun zaak uitgetrokken.

Spil van de fraude

Conti (46) en Allen (44) worden ervan verdacht de spil van de fraude te zijn geweest. Allen was jarenlang als divisiehoofd monetaire zaken verantwoordelijk voor alle wereldwijde geldmarkttransacties bij Rabobank. Hij werkte deels vanuit Utrecht en Londen. Daar gaf hij leiding aan een afdeling van geldhandelaren. Conti was submitter, degene die verantwoordelijk is voor het doorgeven van rentestanden aan het Libor-panel. Dat wordt gevormd door meerdere banken en stelt de rente vast waaraan die van derivaten, hypotheken, creditcards en andere kredieten gekoppeld zijn. Ze worden er beiden van verdacht te hebben samengespannen met hun collega's en met handelaren en submitters van andere banken om de rentestanden voor eigen gewin te beïnvloeden.

Een belangrijke rol in de rechtszaak is weggelegd voor de e-mails die er onderling tussen handelaren en de twee verdachten zijn gestuurd, met daarin verzoeken tot rentemanipulatie. De aan Conti gerichte e-mails werden vaak tegelijk naar zijn baas Allen gestuurd. Dus moet hij ervan afgeweten hebben, betoogde aanklager Carol Sipperly begin deze week.

Anthony Conti vlak voor de rechtszaak.Beeld Bloomberg via Getty Images

Getuigenissen

Meer nog dan de e-mails leunt de zaak op de getuigenissen van de drie ex-collega's. Zo vertelde Stewart (51), voormalig derivatenhandelaar, dat het gebruikelijk was voor een rentemanipulatieverzoek eerst persoonlijk naar Conti toe te lopen in de grote open ruimte met uitzicht op de Theems. Pas als collega's niet op kantoor waren of aan de andere kant van de oceaan zaten, werden e-mails gebruikt of een van de chatboxen voor handelaren.

Ook Paul Robson - net als Conti verantwoordelijk voor het doorgeven van rentestanden - vertelde hoe hij en zijn collega's regelmatig de regels overtraden en vriendendiensten verrichten waaraan zijn baas goedkeuring gaf. Allen zou hem hebben opgedragen instructies voor het tegengaan van belangenconflicten te negeren.

De advocaten van Allen en Conti stellen dat het bewijs dun is en de verhalen verzonnen zijn in een poging gevangenisstraf te ontlopen. Volgens advocaat Tor Ekelan zijn de vijftien e-mails niet representatief voor de meer dan 15 duizend rentestanden die Conti van 2006 tot 2011 doorgaf. Bovendien wordt Stewart door hen afgeschilderd als een hebberige bankier die alles zelf bekokstoofde. Allen en Conti waren te goeder trouw en negeerden de verzoeken juist, is hun verweer.

Internationale jacht

De zaak is onderdeel van een veel grotere internationale justitiële jacht op Libor-fraudeurs. In totaal zijn er door Britse en Amerikaanse justitie nu 22 bankiers aangeklaagd. In augustus werd in Groot-Brittannië al Tom Hayes, voormalig bankier bij het Zwitserse UBS, veroordeeld tot 14 jaar cel. Sinds anderhalve week zijn verhoren begonnen tegen nog eens zes verdachten die hem zouden hebben geholpen. Mogelijk gaat de Amerikaanse justitie nog andere bankiers aanklagen.

Het is een belangrijke zaak voor de Amerikaans justitie. Na de kredietcrisis van 2008 hebben de Amerikanen geen bankiers vervolgd. Dat heeft tot kritiek geleid vanuit het Congres. Justitie wil dat goedmaken door in het Libor-schandaal wel bankiers veroordeeld te krijgen. Dat blijkt echter erg lastig te zijn.

In 2013 schikte de Rabobank met de Amerikaanse, Britse en Nederlandse autoriteiten voor 774 miljoen euro in een zaak over manipulatie van de Euribor- en Liborrentes. Ook banken als het Zwitserse UBS, Deutsche Bank en het Britse Barclays hebben de afgelopen jaren in totaal meer dan 9 miljard dollar aan boetes betaald. Het in 2012 aan het licht gekomen Libor-schandaal leidde bij de Rabobank tot het opstappen van bestuursvoorzitter Piet Moerland en financieel bestuurder Sipko Schat.

De twee verdachten kunnen dertig jaar celstraf krijgen en een miljoen dollar boete.

Tom Hayes, voormalig bankier bij het Zwitserse UBS, werd veroordeeld tot 14 jaar cel.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden