Bankier bestraft om beursfraude

Het Openbaar Ministerie heeft een belangrijke overwinning geboekt in de beursfraudezaak. De Amsterdamse rechtbank heeft Gregor de K. veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 20 duizend gulden....

Het rechterlijk vonnis is gelijk aan de eis van officieren van justitie H. de Graaff en J. Tonino. De gevangenisstraf wordt omgezet in 240 uur dienstverlening en zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Volgens rechtbankvoorzitter Mastboom rechtvaardigen de bewezen geachte feiten op zichzelf een zwaardere straf. Toch is geen gevangenisstraf opgelegd. De verdachte heeft te lang op zijn berechting moeten wachten en is zowel in werk als privé zwaar getroffen. Bovendien moest De K. als enige lid van de directie van Bank Bangert Pontier voorkomen.

Een geschokte De K. sprak van 'een onterecht en niet rechtvaardig vonnis'. Zijn advocaat vond het vonnis zwaar: 'De toon lijkt gezet voor de zaken die nog voor moeten komen' in de beursfraudezaak. De volgende verdachten komen medio november voor.

Gregor de K. heeft volgens de rechtbank jarenlang leiding gegeven aan 'een doordacht en goed georganiseerd systeem van coderekeningen'. Daarmee, zo stelt de rechtbank, werd voor cliënten van de bank de mogelijkheid gecreëerd 'zwart geld onder te brengen in Luxemburg en daar toch via de eigen Amsterdamse bank vrijelijk over te beschikken'.

Tot dit systeem behoorde volgens de rechtbank een vervalste kasadministratie. Melding van contante transacties liet De K. bewust achterwege 'ter bescherming van de kasfaciliteit en het niet-gefiscaliseerde vermogen van de cliënten'. Daardoor heeft De K. volgens de rechtbank toegestaan 'dat binnen de bank waar hij werkte, het plegen van strafbare feiten een normale gang van zaken werd en bleef'. Gezien de aard van de feiten 'rekent de rechtbank verdachte deze feiten zwaar aan en is in beginsel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur op zijn plaats'.

De zaak tegen Gregor de K. en Bank Bangert Pontier (BBP) kwam in november van 1997 aan het rollen na een aangifte van De Nederlandsche Bank bij justitie. Bij de start van de beursfraudezaak, een maand eerder, was bij een klant van de bank honderdduizend gulden in contanten gevonden in wikkels van BBP. De bank werd overgenomen en kocht strafrechtelijke vervolging af met een boete van één miljoen gulden. De directie werd vervangen.

Mede-directeur H. Pontier werd na een onderzoek van een jaar niet vervolgd. Met een gepensioneerde directeur werd een schikking getroffen voor duizend gulden. Het argument dat Gregor de K. als enige is vervolgd voor de strafbare feiten bij BBP, is door de rechtbank meegenomen in de strafmaat. Het is nog niet duidelijk of De K. in hoger beroep gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden