Bankgeheim in EU geofferd aan fiscus

De Europese Unie heeft een principe-akkoord bereikt over het afschaffen van het bankgeheim. Met het akkoord hoopt de Unie belastingvlucht van spaarders naar andere Europese landen te voorkomen....

Het akkoord houdt in dat de lidstaten van de EU in 2003 het bankgeheim voor niet-inwoners afschaffen. In de praktijk betekent dat dat de Nederlandse fiscus informatie krijgt van bijvoorbeeld Duitse banken over de rente die zij uitbetalen aan Nederlandse spaarders. Deze rente-inkomsten, die nu vaak worden verzwegen, vallen in Nederland onder de inkomstenbelasting.

Vijf landen behouden zich voorlopig het recht voor om het bankgeheim te behouden. Dat zijn Luxemburg, België, Portugal, Oostenrijk en Griekenland. Zij verplichten zich echter om een bronbelasting te heffen op het spaargeld en de inkomsten daaruit te delen met de fiscus in het land van de spaarder. Nederlanders met (zwart) spaargeld in deze landen betalen vanaf 2003 een belasting van 20 tot 25 procent over de uitgekeerde rente.

Uiterlijk in 2010 zullen ook deze landen het bankgeheim voor niet-inwoners afschaffen. Alleen Luxemburg heeft op deze afspraak een voorbehoud gemaakt. De Luxemburgse premier Juncker wil dat de Unie in de tussentijd met andere landen, zoals Zwitserland, Liechtenstein en Monaco, de afspraak maakt dat ook zij hun bankgeheim opheffen. Anders wil Luxemburg ook zijn bankgeheim behouden en zelf de belasting innen over het spaargeld.

Oostenrijk stemde pas na zware druk in. 'Wenen is uiteindelijk akkoord gegaan, maar pas nadat de Oostenrijkers hebben laten zien dat ze een pistool dragen en waarop ze het gericht houden', aldus een diplomaat. 'Iedereen weet nu dat Schüssel in staat is de machine stil te leggen.'

Er was uitgebreid overleg nodig tussen de Oostenrijkse kanselier Schüssel en de Portugese premier Guterres, voorzitter van de Unie, voordat Schüssel akkoord ging met het belastingplan.

Het akkoord is nog niet definitief. Invoering in 2003 kan nog tegengehouden worden als er geen overeenstemming wordt bereikt over de hoogte van de bronbelasting. Bovendien hebben Oostenrijk en Luxemburg geëist dat er op dat moment al enige vooruitgang waarneembaar is in de onderhandelingen met derde landen over hun bankgeheim.

De besprekingen kregen gisteren een zeer geladen karakter, omdat Oostenrijk haar instemming koppelde aan de verlichting van de sancties die veertien EU-landen in januari tegen Oostenrijk afkondigden. Guterres had al aangekondigd dat hij de komende week met een verklaring komt over de kwestie. Gisteren werd echter geen opheffing van de sancties aangekondigd.

Volgens kanselier Schüssel is 'er een stap voorwaarts naar de normaliteit' gezet. 'We hebben nog niet de oplossing voor ons probleem, maar Portugal werkt er hard aan', voegde hij eraan toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.