'Bankentrio vergevorderd met financiering overname ABN’

De drie banken die ABN Amro willen overnemen, zijn vergevorderd met het regelen van de financiering van de overname. Een groot deel van het bedrag van 72 miljard euro dat zij op tafel willen leggen, is al binnen....

ANP

Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandag. Mogelijk gaan de banken aandelen uitgeven en onderdelen verkopen.

De afgelopen dagen hebben Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander gesproken met andere grote Europese banken om financieel bij te springen, aldus The Wall Street Journal.

RBS neemt, zoals afgesproken, het voortouw bij het voorbereiden van een bod. ABN Amro heeft de voorkeur voor een overname door de Britse bank Barclays omdat de bank dan niet wordt opgesplitst.

De lancering van een eventueel vijandig bod door het bankenconsortium is afhankelijk van de uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Zaterdag diende een zaak die is aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over de verkoop van het Amerikaanse onderdeel LaSalle.

ABN Amro heeft LaSalle voor 21 miljard dollar verkocht aan Bank of America. Volgens de VEB had de bank de desinvestering aan de aandeelhouders moeten voorleggen. Als de Ondernemingskamer deze week instemt met de verkoop, zal het bankentrio snel moeten handelen. RBS zou LaSalle graag willen inlijven.

De schrik voor opsplitsing van de activiteiten zit er inmiddels goed in bij banken. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times vreest de top van Citigroup ook voor activistische beleggers die daarnaar zullen streven. Het Amerikaanse bankenconcern kampt met een stagnerende beurskoers. De waarde van het concern als geheel moet daarom beter worden uitgelegd aan de aandeelhouders, zo vinden bestuurders van Citigroup.

De zelfstandigheid van ABN Amro kwam in februari op het spel te staan nadat het hedgefonds TCI zijn onvrede had geuit over de slechte prestaties van ABN Amro op de beurs. TCI drong in een brief had aan op een opdeling van de bank. De afzonderlijke onderdelen zouden meer waard zijn dan het bankconcern als geheel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden