Bankentrio doet hoger bod op ABN Amro

Het bankentrio van Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander heeft een officieel bod uitgebracht op ABN Amro van 71,1 miljard euro. Dat hebben de banken dinsdag bekendgemaakt...

ANP

Het bod komt neer op 38,40 euro per aandeel. De drie willen 79 procent van de overnamesom in contanten betalen.

De banken meldden dat de bieding afhangt van het ABN Amro-onderdeel LaSalle. Deze Amerikaanse dochter is verkocht aan Bank of America, maar over die transactie loopt nog een rechtszaak.

Van de totale overnamesom betaalt RBS 27,2 miljard. Fortis neemt 24 miljard voor zijn rekening, terwijl Santander 19,9 miljard neertelt. Het contante gedeelte bedraagt 30,40 euro per aandeel. Het ‘papieren’ gedeelte van het bod betreft aandelen RBS. Elk aandeel ABN Amro levert 0,844 aandeel RBS op.

Kostenvoordelen
De drie banken verwachten dat de overname van ABN Amro kostenvoordelen oplevert van 4,23 miljard euro. Dit bedrag kan volgens per eind 2010 gerealiseerd zijn. Fortis verwacht zijn winst per aandeel per eind 2010 met 4,3 procent te kunnen stuwen.

Het consortium stelt dat het een beter bod neerlegt dan rivaal Barclays. Zo wijzen de drie erop dat hun bod 8,6 miljard euro hoger is en voor een groot deel van contanten. Eerder bood Barclays 36,25 euro per aandeel. Dat bod is volledig in aandelen. Barclays rekent erop 3,5 miljard euro aan kostenbesparingen te behalen per eind 2010.

ABN Amro bestudeert het officiële bod van het bankentrio en komt op een later moment met meer informatie. Een woordvoerder van de bank kon dinsdagochtend niet zeggen wanneer dat zal zijn. ABN Amro heeft eerder duidelijk zijn voorkeur laten blijken voor een overname door Barclays boven een overname door het consortium, dat de bank wil opsplitsen. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro noemde het indicatieve bod dat het drietal vorige maand deed ‘vaag’.

DNB volgt overnamestrijd 'nauwlettend'
De Nederlandsche Bank (DNB) zal de ontwikkelingen rond ABN Amro ‘met grote nauwlettendheid blijven volgen’. Dat zei een woordvoerder van de centrale bank dinsdag in reactie op het bod van het bankentrio op ABN Amro. Eerder liet DNB zich kritisch uit over een bod door de groep. De centrale bank acht zo'n bieding ‘sterk risicoverhogend’, zo meldde DNB vorige maand.

Lauw onthaal
Het bod kreeg op het Damrak dinsdagochtend een lauw onthaal. Enkele minuten na de opening van de effectenbeurs in Amsterdam noteerde ABN Amro 0,1 procent hoger op 36,15 euro. Aan het einde van de ochtend stond ABN Amro 0,5 procent lager op 35,93 euro.

Ook Fortis, dat voor een eventuele overname van ABN Amro 15 miljard euro aan nieuwe aandelen moet uitgeven, was uit de gratie. Het aandeel verloor 0,6 procent. Aandelenhandelaren zijn doorgaans niet enthousiast van de uitgifte van nieuwe aandelen en daarmee gepaard verwatering van de stukken. Op de beurs in Londen won het aandeel Barclays, die als eerst een bod heeft uitgebracht op ABN Amro, 0,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden