Bankencrisis treft ook Deutsche Bank

De Duitse bankencrisis brengt ook marktleider Deutsche Bank in ernstige problemen. Donderdag werd bekend dat Deutsche Bank in het derde kwartaal een verlies van 181 miljoen euro heeft geleden....

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar leverde Deutsche Bank 544 miljoen euro in. In de eerste helft van 2002 had de bank nog winst gemaakt. Analisten waren verrast. Ze hadden gehoopt dat tenminste de marktleider in het derde kwartaal uit de rode cijfers zou blijven.

'Het zijn buitengewoon moeilijke tijden voor de wereldwijde banksector', zei Deutsche Bank-directeur Josef Ackermann. 'Natuurlijk zijn we ontevreden met de cijfers over het derde kwartaal.'

Maar hij voorspelde dat over het gehele jaar een goed resultaat zal worden behaald. Het verlies is grotendeels te wijten aan de scherp gestegen voorzieningen voor riskante kredieten, waarmee Deutsche Bank zich wil indekken tegen verdere verliezen. De bank heeft veel geld uitstaan in de zieltogende telecom-sector en in het Duitse midden- en kleinbedrijf, waar dit jaar veertigduizend faillissementen worden verwacht.

Alle Duitse banken hebben te kampen met de gevolgen van de bijna-recessie in Duitsland en de zwakke wereldconjunctuur. Zakenkrant Handelsblatt rept van 'de ergste branchecrisis sinds de oorlog'. En zakenbank Merrill Lynch sprak tot woede van Duitse collega's in een rapport zelfs van 'Japanse toestanden': 'We zijn nog nooit zo bezorgd geweest over het Duitse bankenlandschap'.

Vorige week schokte Hypovereinsbank, in grootte de tweede na Deutsche Bank, de financiële wereld met een verlies van 648 miljoen euro, dat in slechts drie maanden was ontstaan. Bij Commerzbank, die geldt als overnamekandidaat, leidden geruchten over liquiditeitsproblemen tot ineenstorting van de beurskoers.

Dresdner Bank heeft zich intussen ontpopt tot een molensteen om de nek van het moederbedrijf Allianz. In het tweede kwartaal maakte Dresdner Bank meer dan een miljard euro verlies.

Oorzaak van de bankencrisis zijn in de eerste plaats de kwakkelende economie en de zwakke beurs. Deutsche Bank en Dresdner hebben in de afgelopen jaren hun zakenbank uitgebouwd en veel verdiend met beursgangen en fusies. Maar deze markt is nu 'dood', terwijl de kosten hoog blijven. De banken verdienen nog wel aan de aandelenhandel, maar veel minder dan in goede tijden.

Per dag gaan dit jaar naar schatting 110 Duitse ondernemingen failliet. Deze faillissementsgolf maakt dat banken steeds meer geld apart moeten leggen om het mogelijke verlies op kredieten af te dekken. Hypovereinsbank is hieraan 3,3 miljard euro kwijt.

In Duitsland wordt de komende jaren een uitdunning van het filialen-netwerk verwacht, dat veel dichter is dan elders. Ook dingen op de markt teveel banken mee, zodat verdere concentratie in de sector zeer waarschijnlijk is.

Voor Deutsche Bank is de enige remedie volgens Josef Ackermann een streng bezuinigingsprogramma. Tot eind volgend jaar verdwijnen veertienduizend banen en moeten de kosten met twee miljard euro omlaag. Maar Ackermann, die mei dit jaar nog aantrad met ambitieuze plannen, is voorzichtig geworden: 'Om ons doel te bereiken, hebben we ook een opleving van de markten nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden