Banken wijzen minder kredietaanvragen af

Door economisch herstel krijgen bedrijven nu makkelijker krediet dan ze in 2013 kregen. Toen werd ruim één op de drie kredietaanvragen geheel of gedeeltelijk afgewezen, vorig jaar was dat minder dan één op de vier. Vooral grote en middelgrote bedrijven hebben meer succes met hun aanvraag. Voor kleine bedrijven is het aantrekken van financiering nog steeds lastig.

Robert Giebels
Banken lenen weer sneller en meer geld aan het bedrijfsleven. Beeld anp
Banken lenen weer sneller en meer geld aan het bedrijfsleven.Beeld anp

Dat blijkt uit de laatste, halfjaarlijkse Financieringsmonitor onder 1.400 bedrijven van onderzoeksbureau Panteia in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken. 'Nu de economie aantrekt', verklaart de bewindsman, 'krijgen bedrijven vaker de benodigde financiering geregeld. Zo kunnen ze groeien, extra mensen aannemen en zo onze economie verder versterken.'

Hoewel krediet krijgen iets makkelijker gaat, is er een lichte daling van het aantal midden- en kleinbedrijven dat die financiering nodig zegt te hebben. Het verleende krediet wordt ook minder dan voorheen gebruikt om verliezen af te dekken en meer voor bedrijfsmiddelen en huisvesting.

undefined

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

De onderzoekers merkten ook dat ondernemers minder honkvast worden als het gaat om hun huisbank als bron voor financiering. Een bedrijf stapt makkelijker naar een andere bank. Meer en meer putten ondernemers bovendien uit hun privévermogen. Eén op de tien kleine bedrijven roept de hulp in van vrienden of familie of halen geld op met crowdfunding.

Hoe kleiner een bedrijf, hoe minder rooskleurig het beeld. Weliswaar is dit jaar het aantal toegewezen kredieten voor kleine bedrijven gestegen, het aantal afwijzingen blijft voor deze categorie circa de helft hoger liggen dan het gemiddelde voor het hele bedrijfsleven.

Volgens minister Kamp is Nederland in de eurozone geen uitzondering, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Met uitzondering van Spanje zijn de voorwaarden rondom krediet zoals rente, kredietomvang en looptijd, versoepeld. Althans, als het eerste kwartaal van dit jaar vergeleken wordt met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ten opzichte van een economisch goed jaar zoals 2003 zijn de huidige voorwaarden 'stringent'. En ook hier geldt dat de grotere bedrijven het meest profiteren van de verbetering van de kredietvoorwaarden.

undefined

Bedrijven zoeken geld

Als een bedrijf geen krediet krijgt, is dat in driekwart van de gevallen omdat de bank vindt dat het bedrijf te veel risico in zich herbergt. Ondernemers krijgen ook andere redenen voor een weigering. 'De bank wilde niet het hele bedrag financieren, met als gevolg dat het gat voor ons te groot werd', zegt een ondernemer die voor de Financieringsmonitor werd geënquêteerd. Andere reacties: 'Banken verschuilen zich achter het excuus van aangescherpte regelgeving', en: 'We zijn nog een jong bedrijf, waardoor we te weinig jaaroverzichten konden overleggen.' De helft van de afgewezen bedrijven stopt daarna met zoeken naar externe financiering. 'We hebben de financiering uiteindelijk kunnen krijgen bij het moederbedrijf', meldt een bedrijf. Andere reacties: 'We hebben er geen vertrouwen meer in', en: 'Niet verder zoeken was het makkelijkst en het snelst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden