'Banken VS overleven stresstests'

Bank of America heeft nog 33,9 miljoen dollar nodig...

amsterdam Ongeveer tien grote Amerikaanse banken moeten miljarden dollars nieuw kapitaal aantrekken, maar geen een is er echt slecht aan toe. Bank of America heeft 33,9 miljard dollar (25,6 miljard euro) extra nodig, Citigroup tussen de 5 en 10 miljard dollar en Wells Fargo moet ergens 15 miljard dollar vandaan zien te halen.

Dat is volgens The Wall Street Journal en The New York Times de uitkomst van de stresstests die de overheid heeft uitgevoerd op de negentien grootste banken.

De regering maakt de uitkomst van de tests waarschijnlijk morgen na het sluiten van de beurs in New York bekend, maar anonieme bronnen hebben enkele resultaten al naar de pers gelekt.

De regering-Obama besloot in februari de tests te houden om het vertrouwen van het publiek in de banken te herstellen. Per bank is bekeken wat de gevolgen zouden zijn van twee crisisscenario’s. Het eerste gaat voor dit jaar uit van een krimp van de Amerikaanse economie met 2 procent en een werkloosheid van 8,8 procent in 2010. Het worstcasescenario houdt rekening met een krimp van 3,3 procent en een werkloosheid die volgend jaar oploopt tot 10,3 procent.

Er zijn drie mogelijke uitkomsten: de bank is te zwak om de crisis te overleven, de bank is in principe crisisbestendig maar moet wel nieuw kapitaal aantrekken, of de bank is zo sterk dat hij geen nieuw kapitaal nodig heeft. In het eerste geval zou de overheid moeten ingrijpen, de bank liquideren en de onderdelen verkopen.

Volgens insiders valt geen van de geteste banken in de hopeloze categorie, maar moeten een stuk of tien wel extra kapitaal ophalen. Goldman Sachs en JPMorgan Chase behoren waarschijnlijk tot de A-categorie die met vlag en wimpel door de test komt.

Banken die hun balans moeten versterken, kunnen dat doen door meer overheidssteun te vragen, bezittingen te verkopen of achtergestelde leningen en preferente aandelen om te zetten in gewone aandelen. Aangezien het Amerikaanse Congres niet staat te springen om opnieuw de portemonnee te trekken voor de banken en het verkopen van onderdelen voor een goede prijs nu niet eenvoudig is, zullen de meeste banken voor de uitgifte van aandelen kiezen.

Beleggers leken het nieuws over de miljardentekorten bij Bank of America, Citigroup en Wells Fargo gisteren monter op te vatten. De koersen van de meeste financiële fondsen stegen, volgens analisten omdat beleggers deze uitkomst al hadden ingecalculeerd.

Nogal wat economen hebben de stresstests bekritiseerd als veel te coulant voor de banken. De gebruikte crisisscenario’s zijn te optimistisch: zo is de werkloosheid nu al 8,5 procent. Ook stellen critici dat de banken de resultaten kunnen beïnvloeden omdat ze veel cijfers zelf aanleveren. De regering zou zichzelf met de openbaarmaking van de resultaten bovendien in een onmogelijke positie hebben gemanoeuvreerd. Omdat de uitkomst het vertrouwen moet herstellen, mag die immers niet al te slecht zijn en de tests dus niet al te streng.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden