Banken tegen regels voor grijze handel

Drie grote Nederlandse banken zien niets in het voornemen van beurswaakhond STE om de zogenoemde grijze handel in effecten te reguleren....

De grijze handel gokt op de toekomstige koers van effecten die nog niet aan de beurs genoteerd zijn, maar waarvan wel vaststaat dat dat binnen afzienbare tijd gaat gebeuren. Deze handel is een splijtzwam tussen de Amsterdamse beurs en haar toezichthouder, de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), zo meldde de Volkskrant afgelopen woensdag.

De STE wil dat de beurs de grijze handel gaat reguleren. De beurs is daar tegen, al was het alleen maar omdat deze handel niet in Amsterdam plaatsvindt. Woensdag bracht de beurs de STE tijdens een gesprek officieel van dit standpunt op de hoogte. De beurswaakhond beraadt zich nu op verdere stappen.

Aanleiding voor het geschil is de run op aandelen World Online door grijze handel in Londen, vlak vóór de beursgang van dit internetbedrijf op 17 maart jongstleden. In Londen werd 135 tot 165 euro geboden. Uiteindelijk ging WOL naar de beurs voor 43 euro per aandeel, de bovengrens van de bandbreedte die voor de introductie was gekozen. Vrijwel meteen daarna raakte het nieuwe fonds in een vrije val.

ABN Amro, de bank die WOL naar de beurs bracht, wil nu geen commentaar geven op het geschil over de grijze handel. 'Dat is een kwestie tussen beurs en STE.' Maar het is wel duidelijk dat de bank aan de kant van de beurs staat. Vroeger kende ook Amsterdam een eigen vorm van grijze handel. Door toedoen van ABN Amro is deze na enkele incidenten afgeschaft.

Bovendien probeerde de toenmalige ABN-topman Jan Kalff in maart de overspannen verwachtingen rond WOL te temperen door te waarschuwen tegen het onbetrouwbare karakter van de grijze handel, een stap zonder precedent voor een bankier die een beursgang begeleidt. Met name wees Kalff erop dat nooit vaststaat hoeveel aandelen er omgaan in de grijze handel, waardoor de koersvorming ook niet veel zegt.

Fortis deelt het standpunt van de beurs. 'Wij vinden dat je niet moet willen reguleren wat niet te reguleren is.' Ook Rabobank vindt regulering niet een taak voor de Amsterdamse beurs. 'Als die grijze handel blijft zorgen voor ongewenste situaties in Amsterdam, dan zou regelgeving in internationaal verband voor de hand liggen.' ING kon dit weekend geen commentaar geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden