Banken steken loftrompet over groei economie

De Nederlandse economie stevent af op de hoogste groei sinds 1990. De Amerikaanse bank JP Morgan stelt het groeicijfer van dit jaar naar boven toe bij....

Van onze verslaggever

Harry van Gelder

AMSTERDAM

De Amerikaanse bank JP Morgan verwacht voor dit jaar een groei van 3,3 tot 3,5 procent. Dat is het hoogste groeipercentage sinds 1990. ABN Amro en Rabobank gaan nog uit van een cijfer van 3 procent, maar overwegen dit te verhogen.

Vooral de bestedingen van de consument zijn in de eerste maanden van dit jaar veel sterker gestegen dan verwacht. Daarnaast trekt nu ook de export aan, vooral naar Duitsland. Vergeleken met vorig jaar januari is de export met de oosterburen met ruim 15 procent gegroeid.

De Rabobank houdt het voorlopig nog op een groei van 3 procent. 'Als we het gaan bijstellen dan zal het zeker naar boven zijn', zegt analiste A. Paparro. Ook ABN Amro kijkt omhoog. Maar de bank vindt dat er nog te weinig cijfers zijn om het groeicijfer te veranderen. 'Consumentencijfers van twee maanden vind ik nog onvoldoende voor een bijstelling, daarvoor heb je meer gegevens nodig', zegt ABN Amro-analist Klene.

JP Morgan is minder behoudend. 'Alle economische indicatoren zijn goed. De werkgelegenheid groeit fenomenaal, het vertrouwen van de consument in de economie is hoog en de rente blijft laag', zegt analiste E. van der Gullik van de Amerikaanse bank.

Volgens haar nemen de bestedingen van de Nederlanders vooral toe door de lage rente. 'Veel mensen hebben een tweede hypotheek genomen of hun hypotheek met hoge rente omgezet in een met een lagere rente. Hun besteedbaar inkomen is op deze manier flink toegenomen.'

De enige uitzondering op de lofzang over de Nederlandse economie is de ING bank. Deze bank denkt dat de Nederlandse groei in 1997 niet boven de 2,7 procent zal uitkomen. 'De rente is al een tijdje laag. Wij denken dat het effect van het gebruiken van een hypothecaire lening voor consumptie begint uit te werken.'

De ING voorspelt voor 1998 een groei van 3 procent. De andere banken zitten ook hier hoger met hun verwachtingen. Gemiddeld komen ze uit op een economische groei van 3,2 procent. Alle banken denken dat Nederland in 1998 gaat profiteren van een toename van de export. 'Nederland krijgt een extra stimulans van de export. Bovendien blijven de binnenlandse bestedingen hoog. Dat laatste is een groot verschil met Duitsland, waar puur de industrie het beter doet', zegt Van der Gullik van JP Morgan.

Opvallend is dat de hogere economische groei niet gepaard gaat met een hogere inflatie. Alle banken verlagen hun inflatieverwachtingen voor dit en volgend jaar. Vrijwel allemaal denken ze dat dit jaar de inflatie 2,25 procent zal bedragen. Dat is beduidend minder dan de 2,75 procent waar het Centraal Planbureau nog steeds vanuit gaat. De meeste banken voorspelden begin dit jaar een vergelijkbaar cijfer.

Volgens het MKB verwachten ondernemers in de sector dat het aantal banen dit jaar met tachtigduizend zal toenemen. Sinds 1993 is de werkgelegenheid met 280 duizend banen gegroeid.

Het MBK verwacht problemen bij het aantrekken van gekwalificeerd personeel. De organisatie gaat zijn beleid dan ook richten op het mobiliseren van de stille arbeidsreserve. Er moeten meer vrouwen, die vaak hoog zijn opgeleid, in dienst worden genomen.

Het optimisme in het midden- en kleinbedrijf is groot. Van de bedrijven verwacht 89 procent dit jaar winst te maken, 54 procent denkt dit jaar te investeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden