Banken protesteren tegen bankenbelasting

De banken lopen te hoop tegen het plan voor een bankenbelasting dat minister De Jager van Financiën heeft omarmd.

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Belangenclub de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt het de ‘slechtst denkbare optie’ om de opbrengst van een bankentaks in de schatkist te laten lopen.

Linkerkant

Vorige week zei De Jager in de Tweede Kamer onomwonden dat hij achter een speciale belasting voor banken staat. Dat was een nieuw geluid. ‘Ik ben dan ook voorstander – en steeds meer geworden – van een bankenbelasting. Ik ga er daarbij natuurlijk wel vanuit dat we dat op zijn minst in Europa goed gaan coördineren’, aldus de CDA-minister, tot aanzienlijke vreugde van de linkerkant van het parlement.

De bankenbelasting komt er alleen als er internationaal een draagvlak voor is. Die tekent zich duidelijk af: zelfs de Amerikaanse president Obama is een voorstander. Het gaat er nu vooral om hoe de belasting vorm krijgt. Een optie is om een fonds te vullen met de belastingpenningen, dat kan worden aangesproken als er banken in de financiële problemen komen. Maar minister De Jager pleit ervoor om de opbrengst op de grote hoop van de belastinginkomsten te gooien. Dat past volgens de minister ‘beter bij het karakter van een belasting in het Nederlandse financiële systeem’.

De NVB moet niets hebben van een bankenbelasting. Maar om met de opbrengst de staatskas te spekken, stuit de bankiers helemaal tegen de borst. ‘Zo’n maatregel draagt niet bij aan het voorkomen van een financiële crisis’, schrijven zij aan de minister. En: ‘Het effect van een dergelijke lastenverzwaring is juist dat banken minder ruimte hebben om krediet te verlenen, wat schadelijk is voor het herstel van de economie.’

Garant

De Jager vindt het redelijk om een bankenbelasting in te voeren, omdat de staat impliciet garant staat voor banken. Als een bank van enige omvang in de problemen komt, moet de staat bijspringen om die overeind te houden.

Een land kan zich niet permitteren om een grote bank om te laten vallen: de potentiële schade aan de economie is te groot. Dat bleek in het najaar van 2008 toen de staat Fortis en ABN Amro opkocht, en miljarden beschikbaar stelde voor kapitaalsteun aan ING, Aegon en SNS Reaal.

Demissionair minister Jan Kees de Jager (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld
Demissionair minister Jan Kees de Jager (Martijn Beekman / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden