Banken moeten handel met voorkennis melden

Banken moeten straks elk vermoeden van aandelenhandel met voorkennis melden aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het verspreiden van misleidende informatie om koersen te beïnvloeden wordt straks strafbaar....

Alleen journalisten zijn vrij om geruchten en andere informatie te verspreiden, mits ze er zelf geen rechtstreeks voordeel van hebben, zo staat in een nog vertrouwelijk voorstel van minister Zalm van Financiën, waar het kabinet vandaag over vergadert.

Over de meldingsplicht van banken en effectenhuizen is lang gesteggeld. Vooral de effectenhuizen protesteren en noemen het een 'klikplicht' en vrezen klanten te verliezen, zo bleek vorig jaar toen de eerste gesprekken over de nieuwe wet werden gevoerd.

Het kabinetsvoorstel moet nog worden uitgewerkt. De strafmaat voor weigeren te 'klikken' of de straf voor koersmanipulatie zijn nog niet bepaald, meldt een bron rond het kabinet.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft ook gesproken met minister Zalm. De bond vreesde dat journalistieke bronnen zouden opdrogen als het verspreiden van misleidende informatie of informatie die zo uitgelegd kan worden, verboden werd. De uitzondering voor journalisten in het wetsvoorstel moet dit gevaar beteugelen.

De meldpicht van vermoedens van voorkennis lijkt op de meldingsplicht die banken al hebben ten aanzien van ongebruikelijke transacties. Bij transacties boven de twintigduizend euro moeten banken, maar sinds kort ook antiekhandelaren, makelaars, en meer beroepsgroepen die grote transacties plegen, een seintje geven aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).

Bij de meldplicht over voorkennis is geen bodembedrag genoemd. Voorkennis wordt tot nog toe vooral bestreden door de AFM die de koersbewegingen rond nieuwsfeiten in de gaten houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden