Banken moeten geld overleden klanten onderbrengen bij de overheid

Banken en verzekeraars moeten slapende tegoeden van overleden klanten voortaan onderbrengen bij de overheid. Het Rijksvastgoedbedrijf kan dan de niet-opgeëiste nalatenschappen beheren en actief op zoek gaan naar mogelijke erfgenamen.

Minister Ronald Plasterk wil dat banken dat geld voortaan onderbrengen bij de overheid die beter in staat is nabestaanden op te speuren.Beeld anp

Er staan waarschijnlijk nog vele miljoenen euro's op bankrekeningen van klanten die al lang overleden zijn. Zolang zich niemand meldt, blijft dat geld daar staan. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, wil nu dat banken dat geld voortaan onderbrengen bij de overheid die beter in staat is nabestaanden op te speuren, bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Het is niet voor het eerst dat er gekeken wordt naar de 'dode zielen' in het klantenbestand van banken. Een aantal jaar geleden heeft de overheid al een gelijksoortig verzoek gedaan, maar toen hielden de financiële instellingen de boot af. Ze zouden de privérelatie met de klanten niet willen schenden. Bovendien kunnen ze zelf niet met zekerheid vaststellen of een klant daadwerkelijk is overleden, omdat banken geen toegang hebben tot de gemeentelijke basisadministratie.

Charitatieve instellingen hebben in het verleden ook al eens een verzoek gedaan om geld dat door niemand wordt opgeëist te mogen gebruiken voor goede doelen. De banken hebben dat geweigerd, omdat ze de optie openhouden dat een nabestaande zich alsnog meldt. Officieel wordt na twintig jaar het geld eigendom van de bank, maar aan die wettelijke termijn wordt niet vastgehouden. Ook als na dertig of veertig jaar iemand zich meldt, kan die persoon aanspraak maken op de nalatenschap. Hoe vaak dat voorkomt, is onduidelijk.

Loket

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een Loket Slapende Tegoeden waar mensen zich kunnen melden, maar via dat loket wordt niet actief gezocht naar nabestaanden. Een woordvoerder van NVB weet niet of individuele banken dat wel doen.

De Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en Regiobank, heeft zich vorige maand als eerste bank gemeld om de slapende tegoeden over te dragen aan de overheid. Die financiële instelling, die volledig in handen is van de staat, is daarover in gesprek met Rijksvastgoedbedrijf. Die overheidsinstelling kan de rekeningen beheren en actief op zoek gaan naar nabestaanden.

De andere banken hebben naar eigen zeggen nog helemaal geen verzoek gehad van Plasterk om het voorbeeld van de Volksbank te volgen. 'We hebben het in de krant gelezen,' aldus de woordvoerder van de NVB. 'Als we zo'n verzoek binnenkrijgen, zullen we het bespreken met onze leden.' Het ministerie zal op korte termijn zo'n officieel verzoek sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden