Banken leunen op ECB-geld

In juli zullen de resultaten van de Europese stresstests worden geopenbaard en dan weten we eindelijk hoe gezond de Europese banken zijn....

Deze week produceerde Martin van Vliet, econoom bij ING, alvast een veelzeggend onderzoek. Van Vliet heeft in kaart gebracht hoeveel geld Europese banken bij de Europese Centrale Bank hebben geleend. Hieruit kan worden afgeleid hoe gezond de betreffende banken zijn. Wie bij de ECB leent, heeft immers vaak geen andere opties meer.

Griekse banken zijn er het slechtst aan toe. Op 10 april was gemiddeld 16,8 procent van hun balans met ECB-geld gefinancierd. De Ierse banken volgden op grote afstand als tweede: 5,0 procent. Daarna komen Portugal (3,5 procent) en België (3,1 procent). De eerste verrassing komt op nummer 5: Nederland. Nederlandse banken blijken 2,9 procent van hun balanstotaal te hebben gefinancierd met leningen bij de ECB.

Dat was op dat moment meer dan de Spaanse banken die op 2,6 procent bleven steken. De Nederlandse banken laten hun Franse (1,5 procent) en Italiaanse (0,7 procent) concurrenten ver achter zich. Er zijn dus redenen genoeg om niet te schamper te doen over de Spaanse problemen. Ook Nederlandse banken zijn nog niet uit de zorgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden