Banken leggen rode loper uit voor groene hypotheekklant, huisbezitter is steeds goedkoper uit

Koen Haegens
Een duurzame verbouwing. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een duurzame verbouwing.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De strijd tussen hypotheekverstrekkers om de milieubewuste klant verhevigt. Triodos Bank geeft kopers vanaf volgende maand 50 procent korting op leningen waarmee zij hun huis duurzaam verbouwen. Dat betekent dat als zij 2 procent hypotheekrente betalen, het tarief voor hun verbouwingskrediet slechts 1 procent bedraagt.

Toenemende concurrentie

Die speciale hypotheek past in een trend. Later dit jaar wil ook ASN, onderdeel van de Volksbank, met een eigen groene hypotheek komen. Grote banken als ABN Amro en de Rabobank bieden eigenaren van duurzame woningen al langer korting op de hypotheekrente.

Als gevolg van de toenemende concurrentie zijn energiezuinige huizenbezitters steeds goedkoper uit. Zij profiteren niet alleen van de uitzonderlijk lage hypotheekrente, maar ook van het feit dat veel banken naarstig op zoek zijn naar groene investeringen.

Het kleine, alternatieve Triodos bood klanten met een gunstig energielabel al langer korting op de hypotheekrente. Wie in een oud, slecht geïsoleerd huis woont, betaalt bij Triodos daarentegen juist relatief veel rente. Het is vooral die groep die Triodos nu in beweging hoopt te krijgen. De goedkope lening kan worden aangewend om de woning te isoleren of zonnepanelen aan te schaffen. Mensen die hun huis energiezuiniger maken, mogen van de Nederlandse overheid meer geld lenen dan de standaard hypotheeknormen toestaan. Normaal geldt een leenmaximum van 100 procent van de woningwaarde. In het geval van een duurzame verbouwing wordt dat 106 procent.

‘Nederland moet van het gas af’, verklaart directeur Matthijs Bierman van Triodos Nederland. ‘Willen we in Nederland de klimaatdoelen halen, dan moeten miljoenen bestaande woningen worden aangepast.’ Hij wijst erop dat huiseigenaren daarbij ook financieel baat hebben. Zodra hun energielabel een stap verbetert, verlaagt Triodos de rente automatisch. ‘Bovendien gaat ook de energierekening naar beneden en kan het huis in waarde stijgen. Tel uit je winst.’

Nieuwbouwwoningen

Tot nog toe profiteerden vooral de eigenaren van de energiezuinigste woningen van de groene hypotheektrend. In de praktijk zijn dat meestal nieuwbouwwoningen. Voor de meerderheid van slechter geïsoleerde woningen – minder dan één op de drie Nederlandse huizen beschikt over de beste energielabels A of B – waren er minder mogelijkheden. Daarin lijkt nu verandering te komen.

Behalve rentekortingen zetten de hypotheekverstrekkers ook in op advies. Triodos gaat klanten nog voor de hypotheek rond is een gratis energierapportage aanbieden. Nu gebeurt dat achteraf, maar volgens directeur Bierman is dat te laat. ‘Wij zien een psychologische drempel. Veel huizenkopers nemen zich aanvankelijk voor hun huis duurzaam te verbouwen, maar doen dat vervolgens niet. En van uitstel komt afstel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden