Banken hoger na overnamespeculaties

Het overnamebod van 9 miljard euro dat de Franse bank BNP Paribas afgelopen weekend onverwacht uitbracht op zijn Italiaanse branchegenoot BNL, dreunde maandag nog even door op de Europese effectenbeurzen....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

In Nederland steeg vooral ABN Amro steeg 's ochtends fors.Sommige beleggers zien ook de Nederlandse bank alsovernamekandidaat. Aan die visie ligt mede de reputatieschade tengrondslag die ABN Amro vorig jaar opliep. De bank kreeg doorAmerikaanse toezichthouders boetes opgelegd wegens gebreken inde interne controlesystemen van de bank, zo zeggen meerderebronnen in de Londense City. 'Reputatie is zoiets alsmaagdelijkheid: die kun je maar één keer verliezen', aldus eenfunctionaris van een Amerikaanse bank. Het aandeel ABN Amro steegin de ochtenduren bijna 3 procent naar 23,80 euro omuiteindelijk op 23,46 euro te sluiten.

In Italië lijkt de overnamegolf in de sterk gefragmenteerdebanksector nog niet ten einde. De koers van Capitalia, deItaliaanse bank waarin ABN Amro een aandeel van 7,7 procentheeft, steeg 7,6 procent. 'Er is ruimte voor meer aankopen', zeianalist Alessandro Nilo tegen persbureau Bloomberg. 'Capitaliais een van de mogelijke overnamedoelen.'

Europese farmaciebedrijven deden het maandag slecht op debeurs omdat president Bush bekendmaakte dat hij 2,5 miljarddollar wil bezuinigen op het zorgstelsel Medicare. Ooknutsbedrijven hadden een slechte dag omdat Jean-Claude Trichet,president van de Europese Centrale Bank, zinspeelde op verdererenteverhogingen. Dat betekent hogere kosten voor nutsbedrijven,die traditioneel veel leningen hebben uitstaan.

Oliebedrijven daarentegen presteerden goed omdat de olieprijssteeg vanwege de verder opgelopen spanningen tussen Iran en hetWesten. Shell vormde daarop een uitzondering; de koers bleefvrijwel onveranderd op 27,13 euro.

De AEX-index sloot maandag 1,25 punten hoger op 452,52 punten.Van de 23 hoofdfondsen daalden er vijf, drie maakten pas op deplaats terwijl de overige vijftien in waarde stegen. Ahold wasmet 1,67 procent de grootste stijger van de AEX.

Het beursbedrijf Euronext verhoogde na het sluiten van dehandel zijn winstprognose voor 2005 met 10 procent. Deonderneming verwacht dat het bedrijfsresultaat uitkomt op 330miljoen euro. Dat is exclusief de kosten die het heeft gemaaktom een overname van de London Stock Exchange (LSE) teonderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden