Banken grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese financiële fondsen waren maandagochtend de grote winnaars op de aandelenmarkten. Banken en verzekeraars profiteerden van de ingreep die de Amerikaanse overheid heeft gedaan bij de twee grootste Amerikaanse hypotheekbanken, Fannie Mae en Freddie Mac.

De AEX stond op een winst van 3,8 procent bij een stand van 404,06 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen noteerde 3 procent hoger op 575,88 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen gingen 3,5 tot 4,9 procent vooruit.

In de AEX wonnen de bankverzekeraars Fortis en ING respectievelijk 8,9 en 7,9 procent. Verzekeraar Aegon steeg 7,6 procent. De andere Europese financiële waarden lieten vergelijkbare plussen zien.

Positief

Zondag maakte de Amerikaanse minister van financiën Henry Paulson bekend dat de overheid de controle heeft overgenomen bij de twee hypotheekverstrekkers die door de kredietcrisis in de problemen zijn gekomen.. ,,De headline is positief. Bij de financials zijn flinke plussen te zien'', zei Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers.

Hij plaatste echter wel enkele kanttekeningen. ,,We hebben vorige week zware minnen gezien, dus ik zou niet willen spreken van een jubelstemming. De weg naar herstel van de kredietcrisis is lang. Plus dat de touwtjes voor hypotheekverstrekking nu bij de overheid liggen. Het zal niet meer zo makkelijk worden om in de VS een hypotheek te krijgen, dus herstel op de huizenmarkt zal nog uitblijven.''

Feestje

De AEX ging over een breed front omhoog. De enige verliezer was levensmiddelenconcern Unilever dat 0,5 procent verloor. ,,Iedereen doet mee met het feestje, behalve Unilever, want dat heeft vorige week zijn eigen feestje gevierd'', aldus Zwaneveld. Vrijdag was het fonds een van de weinige winnaars op een zeer negatieve beurs met een plus van 0,8 procent.

In de MidKap was CSM 5,5 procent. De producent van bakkerijproducten had voorbeurs enkele ontwikkelingen bij zijn melkzuurdivisie Purac bekendgemaakt. Purac werkt samen met een Zwitsers bedrijf aan een nieuwe technologie voor de productie van bioplastic.

Verdampen

Automatiseerder Ordina was de enige verliezer in de MidKap met een 0,9 procent lagere koers. Twee directeuren zijn vertrokken bij de automatiseerder.

De drukkerij RSDB zag bijna een kwart van zijn beurswaarde verdampen. In het weekend was bekend geworden dat een investeerder die het bedrijf wilde kopen, de financiering van zijn bod niet rond heeft gekregen. De voorgenomen overname is daarmee afgeblazen. Beleggers hadden een flinke overnamepremie voorgeschoteld gekregen.

Orkaan

De olieprijs noteerde 0,9 procent hoger ten opzichte van het begin van de dag. Oliehandelaren hielden de ontwikkelingen rond orkaan Ike en mogelijke schade aan de olieproductie in de Golf van Mexico in de gaten. Een vat ruwe olie kostte 107,20 dollar.

De Duitse bundfuture stond 0,8 procent lager op 114,76 punten. De euro noteerde 1,4210 dollar, tegen 1,4265 dollar aan het einde van de handel vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden