Banken geslaagd voor stresstest

Amsterdam, Brussel Alle grote Nederlandse banken zijn geslaagd voor de Europese stresstest. Maar, zo waarschuwt demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager, dat garandeert niet dat ze in de toekomst nooit extra kapitaal nodig hebben....

Van onze verslaggevers

Vier banken deden mee aan de test, ING, Rabobank, ABN Amro en SNS. Van Lanschot en NIBC deden de test zelf. Zij maken maandag de resultaten daarvan bekend. Dat de banken zijn geslaagd, wil zeggen dat hun kapitaalbuffers voldoende zijn om twee jaar van flinke stress op te vangen. De stresstest stelde als slagingseis dat het eigen vermogen minimaal 6 procent is van wat er aan riskante leningen uitstaat. Voor de Nederlandse banken bleek dit 10,3 procent.

‘Maar dit geeft geen volledige zekerheid’, zei De Jager. ‘Het gaat namelijk om een fictieve situatie; de werkelijkheid kan anders uitpakken.’

Brussel haalde na de publicatie van de stresstests opgelucht adem. Zowel de Europese Commissie, tijdelijk EU-voorzitter België als de grote partijen in het Europees Parlement hopen dat de onrust op de financiële markten verdwijnt.

Afgelopen maanden ruzieden de EU-landen achter de schermen over nut en noodzaak van de stresstest. Maar met name Duitsland was niet overtuigd. Berlijn vreesde dat de onzekerheid over de banken alleen maar zou toenemen. In juni zette Spanje de andere lidstaten echter voor het blok met de aankondiging dat het al zijn banken zou onderzoeken.

Nu zijn de resultaten van alle 91 banken gedetailleerd geopenbaard. Samen beheren ze 65 procent van alle banktegoeden. De zeven banken die zijn gezakt moeten 3,5 miljard euro extra kapitaal hebben. Als het ze niet lukt dat op de markt lenen, dan zullen de betrokken overheden met directe steun of garanties de toekomst van de banken veiligstellen.

Het Comité van banktoezichthouders (CEBS) onder wiens verantwoordelijkheid de tests werden uitgevoerd, waarschuwt voor te veel optimisme. De goede resultaten zijn mede het gevolg van de 170 miljard euro die de lidstaten eerder in de banken pompten om ze drijvende te houden.

Hoewel beleggers in Europa vrijdag nog vol spanning wachtten op de resultaten, was de sfeer op Wall Street opperbest. Beleggers waren niet zozeer opgelucht door de Europese stresstest, maar door beter dan verwachte cijfers van Amerikaanse bedrijven. De euro steeg naar 1,29 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden