Banken en verzekeraars voorop in daling

'We zien eigenlijk steeds hetzelfde', zegt een handelaar woensdag na het sluiten van de Amsterdamse beurs. 'Het blijft ontzettend wisselvallig.' De AEX-index moest ditmaal 10,54 punten inleveren tot 638,40 punten, een verlies van 1,6 procent....

Van onze verslaggever

Vooral de financials - Aegon, ING, ABN Amro en Fortis - droegen bij aan de daling. 'Ze maken 30 procent van de index uit, dus als ze dalen, hakt dat er wel in', zegt een handelaar. Oorzaak is de oplopende rente. Het rendement op staatsleningen bijvoorbeeld steeg opnieuw met 0,08 procent tot 5,38 procent.

Aegon ging voorop met een verlies van 3,7 procent (min 3,25 euro tot 84,60), ING verloor 3,12 procent (min 1,81 tot 56,29) en ABN Amro zakte 2,5 procent (min 0,56 tot 22,09). Fortis beperkte de schade tot een verlies van 59 eurocent tot 32,11 euro.

De grootste verliezers onder de hoofdfondsen waren uitgever Elsevier (min 5,4 procent) en KPN (min 4,8 procent). Koninklijke Olie voerde de stijgers aan met een winst van 2,1 procent.

In de Midkap-index kreeg Randstad 'flink op zijn falie', zoals een handelaar de koersval van het uitzendbureau omschrijft. Randstad verloor 5 procent ofwel 2,45 euro tot 46,85 euro na bekendmaking van de voorlopige jaarcijfers.

Een van de uitschieters op de beurs was kabelbedrijf UPC, dat een winst van 8,50 euro boekte tot 125,50 euro. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het de kabelactiviteiten van Eneco wil overnemen. Daarnaast wil het een deel van Internetdochter Chello naar de beurs brengen. Het aandeel is de laatste vier handelsdagen met 25 procent gestegen, en is daarmee weer op het niveau dat het fonds bereikte tijdens de millenniumrally van december.

De Telegraaf werd afgerekend op de dinsdag aangekondigde winstdaling. Die wordt onder meer veroorzaakt door forse investeringen in Internetactiviteiten. Beleggers konden dat niet waarderen, 'de omgekeerde wereld', aldus een handelaar. De uitgever van Nederlands grootste krant duikelde met 4,55 euro (15,7 procent) tot 24,45 euro. Dinsdag steeg het aandeel juist met 11,5 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden