Banken boeten voor manipulatie

Zes van de grootste banken ter wereld hebben bij elkaar 5,6 miljard dollar moeten betalen om te ontsnappen aan strafvervolging. Vijf banken moesten betalen voor een affaire waarbij zij de wisselkoersen manipuleerden. De zesde, UBS, ging daarin vrijuit, maar kreeg alsnog een hogere boete voor zijn rol in de geruchtmakende Libor-affaire, die draaide om het manipuleren van de rentestand.

null Beeld anp
Beeld anp

De banken die moesten boeten voor het manipuleren van de wisselkoersen zijn Barclays, Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America en Royal Bank of Scotland. Bij de schikking is het Amerikaanse ministerie van Justitie betrokken, maar ook de centrale bank de FED en het New York Departement voor Financiële Diensten. De betrokken banken hebben van december 2007 tot januari 2013 de koers van de dollar tegenover de euro gemanipuleerd.

Kartel

Handelaren van de vijf betrokken banken troffen elkaar virtueel in een daartoe opgezette chatroom. Zij noemden zichzelf leden van 'Het Kartel', en ze vormde teams onder namen als The Players en The A-Team. Ze gebruikten codewoorden om hun afspraken te maken. Een van de handelaren schreef in een chat: 'Als je niet vals speelt, doe je niet je best.'

Het is niet de eerste boete die de vijf banken voor hun valuta-manipulatie hebben gekregen. Samen met eerdere boetes loopt de schade voor hen al op tot 9 miljard dollar (8,1 miljard euro). Dat lijkt een fenomenaal bedrag, maar het lijkt er niet op dat het de banken echt pijn doet.

Positief

De ratingsagencies die de kredietwaardigheid van banken beoordelen, zoals Fitch en Moody's, zijn positief gestemd. Fitch verhoogde kort voor de schikking al de rating van JPMorgan Chase, en besloot die van Barclays op peil te houden. Alleen die van Royal Bank of Scotland ging omlaag. In vergelijking met de inkomsten die de banken boeken, is de boete niet groot. JPMorgan Chase haalt alleen al met de handel in obligaties en in valuta's jaarlijkss rond 16 miljard dollar binnen, Citicorp rond 14 miljard.

Sinds 2007 is er een aantal bankschandalen geweest zoals de Libor-affaire en en de affaire met hypotheek-obligaties in de Verenigde Staten. The Financial Times rekende al eens voor dat alle schikkingen sinds 2007 de banken bij elkaar 155 miljard dollar hebben gekost aan schikkingen, waar nu dus weer 5 miljard is bijgekomen. De schikking die is getroffen, is bijzonder, omdat de betrokken banken schuld bekennen. Dat komt bijna nooit voor. Bijna altijd worden schikkingen getroffen waarbij van vervolging wordt afgezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden