Banken anticiperen op stresstest ECB

De kans dat banken zakken voor de stresstest van de Europese Centrale Bank wordt steeds kleiner. De meeste van de 130 geteste banken hebben geanticipeerd op mogelijke tekortkomingen door al voor de testmatch extra vermogen aantrekken.

President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, loopt voor zijn collega's van de ECB uit voorafgaand aan overleg in Napels afgelopen donderdag. Beeld AP
President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, loopt voor zijn collega's van de ECB uit voorafgaand aan overleg in Napels afgelopen donderdag.Beeld AP

De ECB legt momenteel de laatste hand aan zijn röntgenopname van de grootste Europese banken. De steekproefsgewijze controle van de bankbalansen en de stresstests moeten ertoe leiden dat alle grote banken met een schone lei tot de nieuwe bankenunie toetreden. Op 4 november komen de geteste banken direct onder toezicht van de ECB.

Hoewel de ECB nog geen datum heeft genoemd, meent persbureau Reuters al te weten dat het instituut in Frankfurt de testresultaten op zondag 26 oktober bekendmaakt.

Blamage

Dit is al de derde stresstest waaraan de Europese banken worden onderworpen. De Europese Banken Autoriteit (EBA) liet een paar jaar geleden al stressscenario's op de banken los, maar die tests bleken achteraf niet streng genoeg. Een paar banken die voor de EBA-tests waren geslaagd moesten kort daarna met staatssteun worden gered, waaronder Dexia en SNS Reaal.

Om een dergelijke blamage dit keer te voorkomen, heeft de ECB nu eerst gecontroleerd of de bezittingen van de banken niet overgewaardeerd zijn. Want als een bank beweert dat een bezitting 5 miljoen euro waard is, zal de bank makkelijker door de stresstest zeilen dan wanneer die bezitting 2 miljoen waard is. Met die overschatting hield de EBA geen rekening; de ECB nu wel.

Vooraf is steeds gezegd dat meer banken bij de ECB-test zouden moeten falen, omdat de test anders niet geloofwaardig zou zijn. Het lijkt er echter steeds meer op dat de testresultaten opnieuw gaan meevallen. Niet per se omdat de test weer te slap is, maar omdat banken ruimschoots op de uitkomst kunnen anticiperen.

Gevarenzone

De banken die aan de test deelnemen, hebben bijna een jaar ECB-opzichters over de vloer gehad en weten dus wel zo'n beetje waar ze tekortschieten. De banken die in de gevarenzone zitten hebben het afgelopen jaar hun uiterste best gedaan eind oktober alsnog aan de eisen te kunnen voldoen.

Ze hebben onderdelen verkocht om hun balans te verkleinen en extra vermogen opgehaald door de uitgifte van nieuwe aandelen, converteerbare obligaties en 'inschrijvingsrechten'. De meeste problemen worden verwacht bij Duitse, Spaanse, Italiaanse en Griekse banken. Niet toevallig zijn die het afgelopen jaar zeer actief bij het aantrekken van vermogen. Deutsche Bank, een van de potentiële onvoldoendes, heeft dit voorjaar bijvoorbeeld 8,5 miljard euro opgehaald door nieuwe aandelen uit te geven.

Belastingwetgeving

De Zuid-Europese banken krijgen bovendien hulp van hun nationale belastingwetgeving. Spanje, Portugal en Italië hebben in de afgelopen twee jaar de wetgeving aangepast, zodat hun banken toekomstige belastingteruggaven bij hun eigen vermogen mogen optellen. Zo kunnen ze gemakkelijker aan de eisen van de ECB voldoen. Het Griekse parlement staat op het punt vlak voor de deadline een soortgelijke wet aan te nemen. Dat levert de vier grote Griekse banken in één klap 2,5 miljard euro extra vermogen op.

Volgens Reuters wil de ECB de Griekse banken helpen door de verwachte effecten van recente herstructureringsplannen alvast mee te nemen in de stresstest. Oorspronkelijk zouden alleen herstructureringsplannen van vóór eind 2013 worden meegenomen.

Institutionele beleggers gaven vorig maand in een peiling van zakenbank Goldman Sachs te kennen dat volgens hen negen banken zullen zakken voor de test. Die banken krijgen dan zes tot negen maanden om hun vermogensbuffers aan te zuiveren tot het gewenste niveau.

De ECB-stresstest heeft al voor de examendatum één slachtoffer gemaakt. De Österreichische Volksbanken (Övag) kondigde donderdag aan zichzelf te gaan ontmantelen en zijn bankvergunning in te leveren, omdat de bank geen kans ziet tijdig aan de vermogenseisen van de ECB te voldoen. De Övag is een coöperatie en kan daarom geen aandelen uitgeven om snel vermogen op te bouwen. Dat is de Oostenrijkse bank fataal geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden