Banken akkoord met ruimere compensatie voor derivaten

Vier Nederlandse banken stemmen in met een nieuwe compensatieregeling voor mkb-ondernemers in het bezit van rentederivaten. De zogenoemde 'coulanceregeling' bepaalt dat alle mkb-klanten die financiële schade hebben geleden door rentederivaten recht hebben op compensatie. Daardoor hoeft niet per geval te worden vastgesteld of de bank de klant onvoldoende heeft ingelicht over de risico's.

ABN Amro heeft zijn voorziening met 360 miljoen euro moeten verhogen. Beeld anp
ABN Amro heeft zijn voorziening met 360 miljoen euro moeten verhogen.Beeld anp

ABN AMRO, ING, SNS en Van Lanschot zijn dinsdag akkoord gegaan met het voorstel van een onafhankelijke commissie. Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog op hun standpunt.

Onder de nieuwe voorwaarden komen klanten die sinds 2005 ongeschikte rentederivaten kochten makkelijker in aanmerking voor compensatie. Derivaten zijn beleggingsproducten waarmee ondernemers zich kunnen indekken tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. De handel in deze financiële producten was een belangrijke aanjager van de bankencrisis in 2008, toen de waarde van derivaten implodeerde als gevolg van een rentedaling. Meerdere bedrijven kwamen in financiële problemen.

Banken lieten destijds vaak onderbelicht dat klanten risico liepen zodra de rente daalde. Eind vorig jaar bleek dat banken gedupeerde klanten, ondanks herhaaldelijk aandringen door toezichthouder AFM, onvoldoende compensatie boden. Daarom heeft de commissie de dossiers opnieuw onderzocht.

Verheugd

Doen alle banken mee aan de collectieve compensatieregeling, dan kost hen gezamenlijk zeker meer dan een miljard euro, schat de commissie. Het gros van deze kosten komt voor de rekening van Rabobank en ABN AMRO. Laatstgenoemde heeft zijn voorziening met 360 miljoen euro moeten verhogen. Dat gaat ten koste van het resultaat over het tweede kwartaal. ING verwacht een tegenvaller van 150 miljoen euro. Bij Van Lanschot ligt het bedrag tussen de 7 en 9 miljoen euro.

Volgens Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem doet de regeling recht aan de belangen van de ondernemers en is ze daarnaast 'goed en efficiënt uitvoerbaar'. Dijsselbloem zei dat met de uniforme schaderegeling een einde kan komen aan vaak langslepende derivatenproblemen bij kleine tot middelgrote bedrijven. 'Zij kunnen samen met hun bank eindelijk een streep zetten onder dit onverkwikkelijke dossier.'

De Stichting Renteswapschadeclaim reageerde dinsdag verheugd op het oordeel van de commissie. Volgens de belangenbehartiger worden bijna alle bij de stichting aangesloten ondernemers nu 'zeer ruim' gecompenseerd. De belangenorganisatie van mkb-ondernemers Claim Participants is daarentegen 'zwaar teleurgesteld'. De organisatie vindt dat ondernemers slechts een klein deel van de werkelijke schade vergoed krijgen.

undefined

Toezichtblunder AFM

De AFM heeft een toezichtblunder begaan bij het fiasco met rentederivaten. Onervaren medewerkers werden ingezet om de banken te controleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden