Bankaandelen in vrije val

De uitverkoop van bankaandelen op de beurzen deze week roept bij sommige analisten al herinneringen op aan 2008 en 2009.

Bestuursvoorzitter John Cryan van Deutsche Bank tijdens een persconferentie in januari. Het aandeel van de bank daalt sterk. Beeld ap

Maar de meesten durven het woord tweede kredietcrisis nog niet echt in de mond te nemen, hoewel banken en verzekeraars dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag enorme koersverliezen leden.

Analisten houden het als verklaring voor de koersval voorlopig liever op het r-woord. Beleggers zouden uit angst voor een nieuwe recessie naar de nooduitgang rennen.

Vooral de situatie bij Deutsche Bank - ooit de hoeksteen van de Duitse financiële sector - baart beleggers zorgen. Sinds begin dit jaar is de koers van de bank al met meer dan 40 procent gedaald.

Maandag deden er zelfs geruchten de ronde dat Deutsche zijn rentebetalingen op zogenoemde coco's (converteerbare obligaties die in geval van nood kunnen worden omgewisseld in aandelen) zou willen overslaan. Normaal gesproken reageren banken nooit op dergelijke geruchten. Maar topman John Cryan van de door schandalen geteisterde Deutsche Bank verzekerde de aandeelhouders en werknemers maandag dat er voldoende geld is om aan alle verplichtingen te voldoen. 'De balans van de bank is ijzersterk', aldus Cryan.

'De reactie van de beleggingsmarkt en vooral de enorme koersstijging van credit default swaps (verzekeringen tegen kredietverliezen) doet denken aan 2009', zei Jon Peace, het hoofd onderzoek Europese aandelen bij de zakenbank Nomura, in een interview met CNBC. Daarnaast leven er bij beleggers groeiende twijfels over de soliditeit van veel financiële instellingen in Zuid-Europa. Die hebben nog altijd geen schoon schip gemaakt en zitten met enorme bedragen aan giftige leningen in hun maag. Daarnaast is de bankenmarkt in Europa nog altijd zeer gefragmenteerd.

Harald Benink, hoogleraar banking en finance, zegt dat de financiële markten nu kijken of de banken echt meer vet op de botten hebben gekregen. 'En dat blijkt het nog steeds erg fragiel te zijn.' Schuldeisers vrezen dat door verandering van de regelgeving zij in de toekomst opdraaien voor de verliezen bij banken die ten onder gaan, de zogenoemde bail-in. In 2008 en 2009 waren dit nog de overheden c.q. belastingbetalers.

Er is daardoor grote huiver voor de financiering van banken. De Nederlandse banken krijgen daar forse tikken van mee. ABN Amro, dat in november voor 17,75 euro per aandeel naar de beurs ging, staat nu op 16,27 - ruim 8 procent onder de introductiekoers. Dat is slecht nieuws voor minister Dijsselbloem die dit jaar graag nog een deel van de aandelen zou willen verkopen. Maar vergeleken met andere financiële aandelen doet ABN Amro het nog goed. Verzekeraar Delta Lloyd verloor dinsdag 14 procent van zijn waarde en zakte naar 4,67 euro.

Verdampt

Vorige week leek mediatycoon John de Mol nog een grote slag te hebben geslagen door het aandeel op een dieptepunt te kopen. Na de bekendmaking van zijn investering schoot de koers omhoog. Maar inmiddels is die winst verdampt. Majedie Asset Management, een grote investeerder, bleek zijn belang te hebben verkleind. Aegon leed dinsdag bijna 10 procent koersverlies.

De vraag is of een nieuwe crisis ook gezonde banken in een val kan meeslepen. Langzaam kruipt die angst weer in de markt. Sinds het begin van dit jaar hebben alle banken al bijna 20 procent van hun beurswaarde zien verdampen.

De Italiaanse bank Unicredit en de Zwitserse bank Credit Suisse zijn sinds de jaarwisseling zelfs 41 en 35 procent minder waard geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden