Bank zonder bonussen - De Blije B - in het nauw: oprichter zou complottheorieën aanhangen

Een nieuwe bank zonder bonussen, zonder rente én een eigen munt moest het worden, De Blije B. Ruim vijfduizend mensen in vier landen waren naar eigen zeggen al om. Maar een interview met de oprichter dat een YouTube-hit werd en een leegloop van de raad van aanbeveling, gooien nu roet in het eten.

Koen Haegens
Ronald Bernard in het filmpje op YouTube. Beeld YouTube
Ronald Bernard in het filmpje op YouTube.Beeld YouTube

In het interview, getiteld 'onthullingen van een insider', barst Blije B-initiatiefnemer Ronald Bernard plotseling in tranen uit. Huilend biecht hij op hoe hij in een vorig leven doordrong tot het gruwelijke hart van de financiële wereld. Met collega-bankiers woonde hij zelfs satansmissen bij. Vol drank, blote vrouwen - en kinderoffers. 'Dat was voor mij het breekpunt. Ik kon het niet.'

Waarheid of fantasie? Volgens een opgetogen bericht op de Blije B-site is het filmpje de afgelopen maanden al 22 miljoen keer bekeken. Maar de stichting Skepsis, die de wereld van 'chemtrails', vaccinatie-critici en andere samenzweringsdenkers op de voet volgt, wijst op de reclame die Bernard maakt voor de Protocollen van de wijzen van Sion. 'Ik beveel tegenwoordig iedereen aan om dat hele oervervelende, saaie document toch maar eens te gaan lezen', zegt hij hierover.

Bernard vermeldt niet dat het een nepverslag betreft van een bijeenkomst van joodse leiders die plannen beramen om de wereld over te nemen. Begin twintigste eeuw in omloop gebracht door aanhangers van de Russische tsaar, is het geschrift populair gebleven onder uiteenlopende gezelschappen: van nationaalsocialisten tot de Palestijnse Hamas.

Een aantal leden van de Raad van Aanbeveling van de Blije B is dan ook minder blij met de uitlatingen van Bernard. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, laat weten zich terug te trekken. 'Ik vind zo'n bank opgericht door burgers een nobel streven. Maar hier distantieer ik me van.' Ook Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance aan Avans Hogeschool, mailt dat ze het voor gezien houdt.

Ronald Bernard in het filmpje op Youtube. Beeld
Ronald Bernard in het filmpje op Youtube.Beeld

Bernard spreekt in een schriftelijke reactie van een lastercampagne waarin hij afgeschilderd wordt 'als een antisemitische fantast met een hoop onzinpraatjes'. Dat is hij niet, beklemtoont hij. En ja, als zelfstandig valuta- en depositohandelaar zag hij wel degelijk vreselijke dingen. 'Mijn clientèle waren bankiers, overheden, multinationals, oud geld', zegt hij hierover in een oudere lezing die online staat, 'maar uiteindelijk ook geheime diensten en wat ze nu noemen terroristische organisaties.'

De felste kritiek op hem komt overigens uit onverwachte hoek. Volgens sommige complotdenkers is de kartrekker van de Blije B zélf onderdeel van de samenzwering. Immers: als Bernard de waarheid zou spreken over de sinistere bankiersheerschappij, hoe kan het dan dat hij nog leeft?

Bernard verwijst desgevraagd naar het vervolg op het interview dat zojuist op internet is verschenen. Daarin zien we hem voet bij stuk houden. 'Ik spreek de waarheid.' Waarna opnieuw tranen opwellen. 'Wie zit hier nu te liegen? Jij! Je wilt geen wereld zien die er is!'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden