Bank Van der Hoop is failliet

Het is definitief afgelopen voor Van der Hoop Bankiers. De rechtbank in Amsterdam heeft de chique bank vrijdagochtend failliet verklaard....

ANP

Na de afkondiging van de noodregeling heeft De Nederlandsche Bank (DNB) twee bewindvoerders aangesteld bij de financiële instelling, die nu ook het faillissement zullen afwikkelen. Zij kijken aan tegen een tekort op de balans van 9 miljoen euro.

De twee curatoren concludeerden vrijdag dat klanten en schuldeisers van de bank niet al hun geld zullen terugkrijgen. De crediteuren kunnen echter wel op een groot deel van hun claims rekenen. Aan het begin van de week werd al bekend dat de aandeelhouders waarschijnlijk met lege handen achterblijven.

De rekeninghouders bij Van der Hoop zijn in elk geval een deel van hun spaargeld kwijt. Het bedrag dat ze nog terugkrijgen, kunnen ze in de loop van 2006 verwachten. Volgens het halfjaarverslag dat de bank in de zomer publiceerde, hebben klanten 170 miljoen euro uitstaan bij Van der Hoop.

Toezichthouder DNB heeft dinsdag de garantieregeling opengesteld voor klanten van de Amsterdamse bank. Rekeninghouders kunnen daardoor aanspraak maken op een uitkering van maximaal 20.000 euro.

De afgelopen dagen is er onderhandeld om onderdelen van Van der Hoop te verkopen. Er wordt momenteel nog met belangstellenden gesproken over verkoop van de obligatieportefeuille en de divisie vermogensbeheer. De bewindvoerders werken ook aan het afstoten van de kredietportefeuille, waaronder de hypotheken vallen.

Tot de bedrijven waarmee gesproken wordt, behoort ook nog steeds de Belgische bank DeGroof. De Belgen zouden samen met hun partner Financiële Participaties Amsterdam zorgen voor een kapitaalinjectie bij Van der Hoop. Toen DeGroof zich eind vorige week terugtrok, belandde Van der Hoop in acute problemen. De Belgische bank is inmiddels opnieuw aangeschoven aan de onderhandelingstafel en zou voornamelijk nog interesse hebben in de vermogensbeheerder van de noodlijdende branchegenoot.

De handel in het aandeel Van der Hoop werd vrijdag tegen het einde van de ochtend hervat. Door de lage biedprijs kwam er niet direct een koers tot stand, maar de eerste aanwijzingen waren dat het aandeel dik 70 procent van zijn waarde moet inleveren. Woensdag sloot Van der Hoop op 1,80 euro. De volgende dag werd de handel stilgelegd in afwachting van concreet nieuws over het faillissement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden